Uyum nedir
Bireylerin birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini dengeleyen dinamik süreç. Temel öğesi bireyin ya da bireyler topluluğunun çevreden gelen çeşitli uyanlara uygun bir tepki (davranışsal ya da duygusal) göstermesidir. Uyumun ortaya çıkması bazı temel koşulların gerçekleşmesine bağlıdır. Her şeyden önce bireyler arasında ortak bir dilin bulunması gerekir (bireyler ve bireylerle çevre arasında doğru bilgi alışverişi olanağı bulunmalıdır; iletişimsizlik çevreden soyutlanma ve bağımlılıkla sonuçlanır).
İkincisi, bireysel ya da toplumsal davranışları düzenleyen bir etken bulunmalıdır (toplam değerleri ya da gereksinimleri kapsayan bir ölçütler sisteminin varlığı gösterilen davranışların değerlendirilmesini ve onaylanmasını sağlar).
Üçüncüsü, örnek davranış biçimlerini düzenleyen ve sistemli hale getiren bir yapı bulunmalıdır (belirli bir bağlamda benimsenecek davranışın karşılaştırılabileceği, ondan ne ölçüde farklı olabileceğinin önceden kestirilebileceği örnek davranış biçimlerinin bilinmesi, uyumlu davranışlara yönelme olanağı sağlar).
Son olarak da uyum, ortak bir geçmişin bulunmasını gerektirir (bireyin içinde yer aldığı karşılıklı etkileşim sistemlerinin “belleği” işlevini gören bir geçmişin yokluğunda uyumun gerektirdiği öbür koşullar gerçekleşemez).
Merhabalar sayfanız vallaha çok hoşuma gitti, sağolun