Adet öncesi çok gergin günler yaşıyorum, etrafıma karşı aşırı kırıcı davranıyorum. Yaşamış olduğum bu durum normal midir, ne gibi belirtileri vardır?
Adet öncesi gerginlik regl’den 7–10 gün önce ortaya çıkar. Bu gerginlik kadınların % 40’ında şiddetli ve belirgin olarak yaşanır. Bu sırada baş ağrısı yoğun yaşanır ve mutsuzluk, gerginlik, sinirlilik, vücutta su tutulma, öfke, huzursuzluk, değişken duygular ortaya çıkar. Adet öncesi durumlarda dikkat ve konsatrasyon azalır. Yine bu dönemde kararsızlık, reddedilmeye duyarlılık ve ölüm düşünceleri görülebilir.
Adet Öncesi Gerginlik
Uykusuzluk veya aşırı uyku, eklem, kas ağrıları, yeme alışkanlığında değişme, yorgunluk, cinsel istek değişikliği, mide-bağırsak bozulmaları, çarpıntı ve terlemeye adet öncesinde rastlanabilir. Bu dönemde kadınların hiç hoşlanmadığı sivilceler artabilir. Hanımların çok yakındıkları baş dönmesi, titreme ve sakarlıklara bu sırada sık rastlanır. Sonuç olarak bu dönemde kadında verimlilikte azalma ve içe kapanma ortaya çıkar. Adet gerginliği mineral yetersizliği, vitamin yetersizliği, hormonal dengesizlik ve diğer bazı hormonal bozukluklar nedeniyle görülür.
Adet öncesi gerilim genç doğum yapmamış bayanlarda farklı mı seyreder?
Evlilerde yukarıda dile getirdiğimiz belirtilerin daha az olması anlamlıdır. Genç ve doğum yapmamış kadınlarda belirtilerin daha fazla olması genellikle hormonal yapı ile ilgilidir.
Adet gerilimlerinin tedavisinde neler yapılır?
Tedavide çeşitli hormonlar kullanıldığı gibi B6 vitamini gibi desteklerde yararlıdır. Antidepresan ilaçlar Premenstrüel sendrom’da çoğu zamanlar yararlı olur. Ayrıca diyet kısıtlamaları verilir. Şeker, kafein, alkol ve ara öğün atıştırmaları tavsiye edilmez.
Ağrılı Adet
28 YAŞINDA EVLİ BİR BAYANIM. Son yıllarda adet günlerim çok ağrılı geçmektedir? Bunun nedeni nedir?
— Sancılı adet olarak da bilinen durum daha farklıdır. Uterus ( rahim ) krampları ile ilgili olabilir. Endometriozis gibi Jinekolojik bir nedene bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Kadın hastalıklarının önemli bir nedeni enfeksiyonlar ile ilgilidir. Kadın organları çok temiz tutulması gereken organlardır. Kolayca mikrop üremeye müsaittirler. Hijyene dikkat eden kadınlarda birçok kadın hastalığı kesinlikle rastlanılmaz. Batıda ileri yaşta kadınların veginal ve anal bölgeleri hep problemlidir. Son yapılan araştırmalar tuvalet temizliğinde su kullanılmamasının en büyük neden olduğunu göstermektedir. Bu nedenle son yıllarda üretilen ergonomik wc’lerde bol su kullanılması önerilir.
Adet Kesilmeleri ve Kısırlık
— 34 yaşındayım. 6 aydır adetlerim kesildi. Biyolojik bir sorunum yok sadece eşimin iş sorunları nedeniyle huzursuz günler geçiriyoruz. Çocuk sahibi olamıyorum yardımcı olur musunuz?
— Bu İdiopatik amenore olarak bilinen sebebi bilinmeyen regl olmama hali olabilir. Bütün organları sağlıklı olduğu halde adetlerin olmamasında en önemli nedenin stres olduğu anlaşılmıştır.
Her beş evli çiftten birisi çocuk sahibi olamıyor. Kısırlık (infertilite ) denilen bu durumun tedavisi için tüp bebek yöntemi başarı ile kullanılıyor. Mikroenfeksiyon yönteminin başarısında çiftlerin psikolojik desteğinin başarı şansını %30-50 artırdığı artık biliniyor. İnsan beyninin cinsel fonksiyonları düzenleyen alanı strese en duyarlı alanlardan birisidir. Bazı bireylerde bu alan bozulduğunda sperm üretimi azalır, kadınlarda östrojen hormonu üretimi azalır. Vücudunuzun yönetiminde birinci derecede sorumlu organ beyin olduğuna göre beyni rahat kullanabilmek beden sağlığına katkı sağlar. Eski bir söz vardır “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” şeklinde. Bu sözün tersinden geçerli olduğu şimdi anlaşıldı. “Sağlam vücut sağlam kafada bulunur.”
31 yaşındayım. Adet döneminde eşime karşı aşırı arzulu oluyorum. Bu cinsel isteğimi bastıramıyorum. Bunun psikolojik bir nedeni olabilir mi?
Adet dönemlerinde kişiden kişiye değişmekle beraber cinsel artması veya zalması olabilir. Bu duruma yine kişiden kişiye değişmekle birlikte adet ağrıları, kanama miktarı ve süresi, kişinin kendi durumunu algılayış biçimi, cinsel bilgi ve deneyimleri etki etmektedir. Gerginlik adetten üç, dört gün önce baş ağrısı, gerginlik ve sinirlilik, yorgunluk, bunalma ve eklem ağrılarıyla kendini gösterir. Gerginliğin ruhsal belirtileri depresyon, yorgunluk hissi, aşırı uyuma veya uyku bozukluğudur.
BU KONUDA ŞUNLARIN BİLİNMESİNDE YARAR VARDIR:
Adet öncesi sıkıntıları özellikle yetişkin üreme çağındaki kadınların karşılaştıkları bir sorundur ve bazen normal hayatını engelleyebilen bir durumdur.
Her yıl yaklaşık 12 kez adet gören bir kadın için bu sıkıntılı dönem yılda toplam 3–4 ay sıkıntılı bir dönemi ifade eder. Bu dönem kadının hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Kadınların yaklaşık % 5’inde adet öncesi gerginlik olur. Yapılan araştırmalarda kadınların yaptıkları trafik kazalarının çoğu bu dönemde gerçekleşir.Evde veya iş yerinde yapılan tartışmalar ve işlenen suçların çoğu bu döneme rastlar.ABD Holloway hapishanesinde yapılan bir araştırmaya göre, kadın suçlarının yüzde 93’ü adet öncesi dönemde işlenmektedir.Bazen bu dönemlerde kadınlar ağır depresyonlar geçirebilmektedirler.Kadınların adet öncesi dönemlerinde daha fazla suç işledikleri ortaya çıkmıştır.Adet öncesi gerginlikler kadının işini, sosyal ilişkilerini ve aile yaşantısını ciddi boyutlarda etkileyebilmektedir.
Anne, baba evli ise kocası ve çocukları ve de iş arkadaşları adet gerginliklerinden etkilenmektedirler.Adet gerginliği erkeklere oldukça yabancı gelen bir durumdur ve bunu anlayamazlar.Bu sorunu anlayamayan erkekler eşlerini huysuzluk, şımarıklık veya kapris yapmakla suçlarlar.Kadınlar adet dönemlerinde eş ve yakınlarından anlayış ve destek beklerler.Adet döneminde ve öncesinde kadın gerginliğini iş arkadaşlarına yansıtır. Âdeti aşırı kanamalı oluyorsa devamlı tuvalete gitme isteği iş performansını etkiler.Fiziksel faaliyet gösterenler masa başı iş yapan kişilerden daha fazla etkilenir.
Sporcularda aşırı egzersizden dolayı yağ dokusu azalır. Yağ oranı düşerse adet düzensizliği başlar. Kişinin sinirli olması, hijyenik açıdan temiz olmadığını hissetmesi gerginlik yaratır.
Bu dönemdeki gerginlikler bazen had safhaya ulaşıp kişinin hiç istemediği davranışlara yol açabilir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 50’si sancılı adet görmektedir. Adet öncesinde gerilim ve sinirle beraber hormonal nedenlerle fazla kanaması olanlarda halsizlik ve çabuk yorulma gibi şikâyetler görülür. Adet sırasında cildin görünüşü bile farklılaşır. Bazılarında daha çok sinirlilik, şişkinlik hissi, göğüslerde ağrı olur.Hemen hemen her kadın adet öncesi bir gerginlik ve huzursuzluk yaşar. Gerginlikler kadınların yarısından daha azında rahatsız edici, ancak dayanabilecek şiddette olurken, %5 kadın oldukça şiddetli belirtiler hisseder.
Adetten önceki hafta başlayan ve adetten sonra kaybolan sıkıntı, sinirlilik, ödem, ruhsal bozukluk ailevi ilişkilerini bozar.Adet gerginliğinde düşünce bozukluğu, şiddete eğilim artar.
Gerginlik belirtileri sosyal ilişkilerde sorunlara, kişide depresyona yol açacak kadar şiddetli olabilir.Bulantı-kusma, kabızlık, ishal, iştah artışı, aşırı susama görülebilir.Alkole tahammülsüzlük, çarpıntı, baş dönmesi, sersemlik hissi, akne (sivilce) ortaya çıkması da sıkça görülür.Çevreye ilgi azalır, duygu durumunda dalgalanmalar, sinirlilik, huzursuzluk, gerginlik olur.Asabileşme, üzüntü hali, öfke, dikkat azlığı, depresyon, şiddete eğilim bu dönemde sık görülür.Bu gerginlikler üreme çağındaki kadınlarda görülür, çok nadir olarak ergenlik döneminden önce ve menopozda da görülebilir.
Çoğunlukla 30-45 yaş arası kadınlarda gerginlik görülür doğurgan kadında her yaşta olabilir.Aileden geldiği yani anne veya kız kardeşlerinde de bu şikâyeti olan kişilerin bu sendroma daha fazla sahip oldukları görülmektedir.Kan şekerinin düşük olması, vücutta aşırı sıvı tutulumu gerginliğe neden olabilir.,Beyindeki bazı kimyasal ileticiler, bastırılmış cinsel arzu ve psikolojik nedenler adet gerginliğini oluşturur.Bu dönemde psikolojik destek çok önemlidir, kadına yaşadıkları hakkında bilgi verilmesi gerekir.Adet gerginliğine bağlı baş ağrılarının ve meme ağrılarının kötüleşmesine neden olabilir. Düzenli egzersiz adet gerginliklerini hafifletebilir. Bu durum egzersizin beyin endorfin seviyesini artırıcı özelliğine bağlıdırDüzenli ve yeterli uyku, Stressiz sağlıklı ve düzenli yaşam adet gerginliklerini azaltır.Gevşeme teknikleri meditasyon veya yoga gibi yöntemler faydalıdır. Şiddetli seyreden adet gerginliklerinde ilaçla tedavi yapılmalıdır.
Bazı hastalarda doğum kontrol hapları kullanımı adet gerginlikleri belirtilerini arttırabilir.
Meme hassasiyeti için memeleri alttan iyi destekleyen bir sütyenin gece ve gündüz kullanılması önerilir.Kafein alımının kısıtlanması, sigara içilmemesi çoğu hasta için önerilir.
Gıdalarda yağın azaltılması, idrar söktürücüler ve A, B, E vitamini kullanımı da bazı hastalarda olumlu sonuçlar verir. Gerginlikte ruhsal belirtiler basit duygusal dalgalanmalar şeklinde olabileceği gibi, ağır depresyon şeklinde de ortaya çıkabilir. Tedavide antidepresan ilaçlar ve gerekli durumlarda psikiyatrik değerlendirme sonucuna göre daha farklı ilaçlar kullanılabilir.
Kadın günlük işlerini yapamayacak durumdaysa, sosyal ilişkilerinde problemler ortaya çıkıyorsa, intihar girişimi, açık saldırganlık gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa ilaçla tedavi uygulanır.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhaba herkese web siteniz inanki çok iyi, şukuladım
Merhaba herkese siteniz ciddiyim dikkatimi çekti, sosyal medyada paylaştım
Selamlar web siten inan ki hayran edici, paylaşımların devamını bekliyorum
selamun aleyküm web siteniz valla çok iyi, saolun
merhaba arkadaşlar web siten vallaha güzel, sosyal medyada paylaştım
Selamın aleyküm siteniz valla dikkatimi çekti, tebrikler
Selam paylaşımınız cidden ilgi uyandırıcı, sağolun