Bebeklerde diş çıkarma sürecinde bebeklerde ateş ve ishal sorunları, diş etinin kaşınması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu zor süreçte deneyimli annelerin kendi çocuklarında yaşadıkları deneyimlere de yer verilmiştir. Bununla birlikte ilk diş muayenesi çok önemlidir. Bu dönemlerde ebeveynler çok zor günlerden geçebilir. Bu nedenle bebekler hayliyle huzursuzluk ve huysuzluk gibi davranışlar sergileyebilirler. Ancak her anne ve baba bu süreci iyi bilmelidirler.
Her bebekte diş çıkarma durumları aynı değildir. Bazıları hemen geçer bazılarında ise belirtiler ortaya çıkar. Bunun nedeni de DNA kaynaklı olmasıdır. Bu dönemlerde en zor süreç ilk dişin ve azı işlerinin çıkma aşamasıdır. Önce ilk alt dişi çıkarırlar daha sonra üstteki iki dişi ve hemen ardından yan dişler çıkar.
Bebeklerde Diş Çıkarma
Dünyaya gelen bebeklerin bazılarında diş çıkarma 3-4 aylık iken başlandığı görülür. Fakat genel olarak 6 – 7 aylık bebeklerde diş çıkarılması görülmektedir. Bazı diş çıkarması 12 -16 aya kadar uzayabilmektedir. Tabi bu süreçte ebeveynlere yorucu bir süreç yaratabilir. Dişlerin tam oluşması 27 – 29. aya kadar oluşmaktadır. İlk süt dişleri bir bebekte 6. aydan itibaren çıkma durumları gerçekleşir. Bu bebekte bebeğe değişkenlik gösterebilmektedir.
İlk olarak alt kesici dişler çıkar. Bu dişlerden sonra üst kesici dişler ve alt/üst yan dişler çıkar. Yani 20 adet süt dişinin tamamının çıkması 2,5 ile 3 yaşında tamamlanır. Kalıcı dişler altı yaşına geldiğinde tam oluşur.
Erken ya da geç çıkarılan süt dişlerde çürüğe yatkınlık ve beraberinde getireceği problemler endişe edilecek bir durum değildir. Hatta sağlıklı bebeklerde bu durumlar önemsenmemektedir. Eğer erken süt dişi çıkaran bebeklerde dikkat edilmesi gereken husus; fırçalamanın erken başlaması söz konusu olacaktır. Bu yüzden annelerin zorlamasıyla diş fırçalama, süt dişini erken çıkaran bebeklerde yaş küçüldükçe diş temizleme yapma zorlu bir hal alacaktır. Bu süreç esnasında çocuklarınız huzurluk belirtileri gösterebilir.
Diş Çıkarma Tablosu:
- 2 adet alt ön kesici dişler 6 – 8. ay
- 2 adet üst ön kesici dişler 7 – 9 . ay
- 2 adet üst yan kesici 8 – 10. ay
- 2 adet alt yan kesiciler 10 – 12. ay
- 4 adet alt ve üst azı dişler 12 – 18. ay
- 4 adet alt ve üst köpek dişleri 18 – 24. ay
- 4 adet alt ve üst arka azı dişleri 24 – 36. ay çıkar.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri:
Genel olarak belirtiler ishal ve ateşlenme ( diş ateşi ) sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte salyaların yani tükürüklerin yoğun bir şekilde akması durumunda aşağıdaki belirtiler gözlemlenmektedir. Ayrıca belirtiler yedinci ay civarında başlar. Ancak DNA yapısına bağlı olarak önceden de başlayabilmektedir. Bazı çocuklarda 3 – 4 aylıkken yada 6 aylıkken diş çıkarma belirtileri gözlemlenir.
- Tükürüklerin artması ( öksürmesi )
- Uykusunda düzensizlikler
- İştahsızlık belirtileri
- İshal ( 1 günden fazla devam ederse doktora gidilmeli )
- Düşmeye yüksek ateşler
- Huzursuzluk başlangıçları
- Ellerini ısırması
- Ağız etrafında döküntülerin görülmesi
- Diş etlerinin kabarma durumu
- Yüzünde kızarmalar
- Kulaklarını çekme
- Diş etlerinde kanama meydana gelmesi
- Kilo alımının yavaşlaması ve durması
Bu belirtiler diş etinin açılmasından önce başlar ve ilk diş görülmesi 2 – 3 aya kadar sürmektedir.
Diş Çıkarırken Ateş ve İshal Durumları:
Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığı zamanlarda ateşinin 37 dereceye kadar yükselmesi normal kabul edilmektedir. Eğer ateş ısısı 38 derece ve üzerinde ise diş çıkarsa bile veya ishal durumu olsa bile bu başka belirtilerin yada hastaların sonucu olabilir. Diş çıkarma sürecinde çocuklar daha fazla hastalık kapma riskine ulaşacağı için bu gibi durumlar gözlediği an hemen doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilmektedir.
Diş Çıkarma Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar:
- Bu dönemlerde çocuğunuza sıcak gıdalardan uzak tutunuz. Ilık ve soğuk yiyeceklere daha çok ağırlık vermeniz gerekir. Örneğin bebeğinize ; Elma püresi, yoğurtlu muhallebi ve buna benzer serin ve rahatlatıcı besinler verilebilir.
- Çocuğunuzun çiğneyeceği besinler yedirmeye özen gösterin. Mesela soğuk bir muz veya havuç verebilirsiniz. Evinizde çocuğunuzun rahatlıkla ısırabileceği bisküviler hazırlayabilirsiniz.
- Bolca su içmesini sağlayın.
- Evde hazırlayacağınız sıkma meyve sularını bebeğinize verebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından çocuğunuza faydalı olacaktır.
Diş Etinin Kaşınması:
Diş çıkaran bebeklerde diş etinin kaşınması sıkça yaşanmaktadır. Bunun bir aparatı vardır. Fakat bazı uzmanlar bu diş kaşıma aparatını önermemektedir. Çünkü aparatın üzerinde mikrop taşıma riski çok olacağından bu yüzden önerilmez. Bir diğer önemli nokta ise diş kaşıyıcı plastik ve boya içeren bir ürün olduğundan uzak durulması gerektiğini uzmanlar belirtmektedir. Yalnız doktorunuzla görüşüp diş aparatına izin veriyorsa kullanmanızda sakınca yoktur.
Ancak bu aparatı kullanırken mutlaka her defasında dezenfekte edilmesi ve iyice sudan geçirilip bebeğe öyle verilmesi daha uygun olacaktır. Bunun dışında eğer kaşıyıcı tercih etmiyorsanız çocuğunuza diş kaşıyıcı gıdalar verebilirsiniz. Havuç verebilir, salatalık, kereviz sapı gibi benzeri gıdalar bebeğinize iyi gelecektir. Eğer kaşınan yer şişmiş ise beze sarılı buz uygulaması yada soğuk bir bezle şişen kısma masaj uygulayabilirsiniz. Eczaneden temine edeceğiniz diş şurubu ve diş jelleri diş kaşıntısına iyi gelecek ilaçlardır. Bu ilaçları doktorunuza görüşerek almanız gerekmektedir.
Deneyimli Olan Annelerin Diş Çıkarma Konusunda Tavsiyeleri:
Diş çıkarma konusunda tecrübe edinmiş annelerin bu konuda diğer annelere faydalı olabilecek tavsiyelerini bu videoda yer verilmiştir.
Hangi Durumlarda Doktora Gidilmeli:
Diş çıkarma sürecinde bazı semptomlar riskli duruma gelebilir. Bunları gördüğünüzde mutlaka doktorunuzu arayın.
- Bebeğinizin ateş ısısı 38 dereceye vardığında,
- Bir günden fazla ishal durumları yaşanıyorsa,
Bebeklerde İlk Diş Muayenesi:
İlk diş çıkarmasından sonraki altı ay içerisinde yapılması gerekmektedir. Erken muayene yapılmasındaki amaç, aileleri bebeğin beslenme şekli ve dişlerinin temizlenmesi konusunda doğru bilgilendirmeyi sağlamaktır. Yanlış beslenme alışkanlıkları erken çocuk dönemi çürüklerine ( biberon çürüğü ) sıkça yaşanmaktadır. Bu konuda önceden tedbir almak bebeğiniz için yararlı olacaktır. İlk diş muayenesi ilk diş çıkmasını takip eden en kısa sürede yapılması önerilmektedir.
Yeni bir bebeğimiz olduğu için gerçekten faydalı bilgiler , elinize sağlık
Teşekkürler
Biz teşekkür ederiz.
Yeni bebek sahibi olan ebeveynler için güzel bir site.
Teşekkür ederiz Ahmet bey.
Zor bir süreç Allah kolaylık versin.
Faydalı bilgiler var. Okumanızı tavsiye ederim.
bebişlerin en zor süreci😉
merhaba arkadaşlar siten vallaha billaha mükemmel, sağolun
Selam herkese siteniz yeminle dikkatimi çekti, teraziye tıkladım
Selamlar siten inanılmaz güzel, paylaşımların devamını bekliyorum
Selamın aleyküm web sitesi gerçekten çok iyi, paylaşımların devamını bekliyorum
Mrb paylaşım inanki iyi, şukuladım
Merhabalar sayfan süper ötesi hayran bıraktı, teşekkürler
selam arkadaşlar bu web sitesi cidden ilgi uyandırıcı, tebrikler
Selam herkese paylaşımınız inan ki dikkat çekici, twitter da paylaştım
Selam sayfanız cidden çok iyi, linkedinde paylaştım