Ailelerin dikkat etmesi gereken önemli konulardan biride Hamilelikte Beslenme konusu. Bu dönemde hamilelerin zihinleri beslenme alışkanlıklarımda nasıl bir değişiklik yapmalıyım gibi sorularla doludur. Elbette her dönemde olduğu gibi hamilelik dönemindede dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor.
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Özellikle bu dönemde tek taraflı beslenme alışkanlığı hemen terkedilmelidir. Daha fazla protein, karbonhidrat, tereyağı ve vitamin ağırlıklı bir beslenme politikası uygulanmalıdır.
Şunu biliyoruz. Hamilelik döneminde besin maddelerine olan günlük ihtiyaç artar. Bir hamilenin diğer insanlara göre günlük beslenmesinde 300 kilo kalori daha fazla yani yaklaşık 2300 kilo kalori alması gerekiyor.
Ayrıca düzenli ve yeterli beslenmeye ek olarak hamilelik süresince hergün ve düzenli olarak demir ilacı almalı, hamileliğin ilk aylarında folik asit vitamini kullanmalılar.
Gebelik Hesaplaması yaptınız mı? https://www.saglikkitabi.org/hesaplama/
Bir anne adayı hamilelik döneminde dengeli beslenerek ortalama 10 – 12 kilo artar. Ancak bu arada hamilelik döneminde olası her türlü sağlıksız duruma karşıda düzenli olarak kilo kontrolü yapılmalı. İlk üç ayda ortalama 0,5 – 1 kg, takip eden sonraki dönemlerdeyse ise ayda ortalama 1.5 – 2.0 kilo şeklinde kilo almak sağlıklı olarak ifade edilebilir.
Vitamin ve Mineral Ağırlıklı Beslenmek Önemlidir.
Hamilelik döneminde trans yağ içeren yiyeceklerden, aşırı kalorili, aynı zamanda hiç bir besleyici değeride bulunmayan bisküvi, kek, cips gibi abur cubur türü yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalısınız. Yine aynı şekilde hamur işi gıdalardanda olabildiğince kaçınmalısınız.
Gün içinde sık sık ve azar azar vitamin mineral ağırlıklı beslenmelidir. Öğünler artırılabilir 5 – 6 öğün olacak şekilde düzenlenebilir. Aşırı tuz tüketiminden, fast food türü gıdalardan sakınmalınız. Onun yerine meyve – sebze ağırlıklı beslenme çok yerinde bir seçim olacaktır.
Hamilelik dönemi boyunca artan protein ihtiyacınız için Et ve süt ürünlerini ağırlıklı olarak beslenme programınıza dahil etmelisiniz. Bu aşamada haftada 2 defa balık tüketilmesi çok iyi olacaktır. Fakat balık konusunda iki defadan fazlasına kaçmamalısınız. Kalsiyum ihtiyacınız için her gün bir bardak süt içebilir bolca peynir yiyebilirsiniz.
Bu dönemde bol su için. Günde 10 – 12 bardak sıvı ihtiyacınızı karşılanması için gerekli olacaktır. Ayrıca kuşburnu, nane, Ihlamur, limon, papatya, adaçayı gibi bitki çayları da çok iyi olacaktır. Özellikle belirtelim alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalısınız.
Hamilelikte Diyet Yapılmalı Mı?
Hamilelik döneminizde kesinlikle diyet yapmayın. Hamileliğinizden önce devam ettiğiniz bir diyet programınız varsa hamileliğiniz süresince bırakın. Diyet yapmak yerine dengeli, vitamin – mineral – protein ağırlıklı, 5 – 6 öğünlü bir beslenme şekli daha iyi olacaktır.
Ayrıca çiğ et, iyi derecede pişirilmemiş sucuk, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş rafadan yumurta özellikle mayonez, ketçap ve pastörize edilmemiş sütten uzak durmalısınız. Sıvı ihtiyacınız için su içmenin yanı sıra düzenli olarak karpuz ve kavun, sulu meyveler çok iyi olacaktır.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Selam sayfan cidden hayran edici, paylaşımların devamını bekliyorum
Merhaba herkese web siten inan ki hoşuma gitti, teşekkürler
Slm paylaşımınız cidden hayran edici, face de paylaştım
Merhaba paylaşım inanılmaz çok iyi, şukuladım
Slm web sitesi vallaha billaha iyi, face de paylaştım