Sarkoidoz Nedir; Neden kaynaklandığı henüz tespit edilemeyen ancak tedavisi yapılmaz ise bağışıklık sistemine bile tesir edebilen bir hastalıktır. Sarkoidoz, kalbe, lenf düğümlerine, karaciğere, çevresel sinirlere, göze ve cilde zarar verebilmektedir. Yapılan araştırmalar bu bölgelerin hepsinden daha çok akciğere tesir ettiğini göstermektedir.
Sarkoidoz Belirtileri
Belirti göstermeyebilen sarkoidoz genel kırgınlık da yapabilir, ateşe de neden olabilir. Bunu yanı sıra spor anında nefesin daralmasına ve kilo kaybına da sebebiyet verebilir. Lenfositlerin aşırı bir şekilde çalışıp fazlaca üremesi iltihabi hücrelere sebep olabilir. Akciğerin normal çalışma prensibinden farklı olarak; içeride aşırı hücre birikmesi kan damarlarına basınç uygulayabilir, bronşlarda, alveol duvarlarında hasara neden olabilir. 20 yaş ile 40 yaş aralığındaki kadınlarda görülme sıklığı diğer yaş grupları ve erkeklere göre daha yüksektir.
Vücudun yaptığı egzersizler sırasında veya egzersizler bitince geneli etkileyen nefeste daralma, yükselen ateş ve bitkinliğe neden olabilir. Hastalık ilk evrelerde herhangi bir belirti vermez. Hatta hastalar akciğer ile ilgili olası başka tür rahatsızlıklarında çektirdikleri röntgen ile hekime başvurduklarında sarkoidoz hastalığının varlığını tespit edebilirler. Ancak teşhi için akciğer biyopsisi yapılır ve teste gönderilir. Yeterli olmadığı durumlarda göz akından, lenf düğümlerinden ve deriden de biyopsi yapma ihtiyacı kendini gösterebilir. Tüm bu biyopsilerin yanı sıra yapılan kan testlerinde kalsiyum düzeyinin yüksekliğine dikkat edilir.
Sarkoidoz Tedavisi
Yavaş yavaş ilerleyen sarkoidoz herhangi bir tedavi yapılmasa da bazı hastalarda geçebilmektedir. Ancak bazı belirtiler daha sonra kaybolur. Hastaların yaklaşık %13’lük kesiminde bu hastalık geçmez, kronik hale gelir, yıllarca sürer ancak belirtiler ataklar halinde gelir geçer. Az bir kısmında da yıllar sonra ölümle burun buruna getirebildiği gözlemlenmiştir.
Yukarıdaki belirtiler görünüyor, 4 ay veya 6 ay gibi bir sürede geçmiyorsa; şüphelenip tedirgin olursanız hekiminiz sizi kortikosteroid tipi ilaç ile tedavi edebilir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Selamlar siten valla hayran bıraktı, facebookta paylaştım
Selamın aleyküm bu web sitesi vallaha güzel, teşekkürler
selamun aleyküm paylaşımınız vallaha dikkat çekici, linkedinde paylaştım
selamun aleyküm sayfa süper ötesi çok iyi, linkedinde paylaştım
Merhaba herkese paylaşımınız vallaha güzel, face de paylaştım
Selamlar web sitesi inan ki çok güzel, şukuladım
merhaba arkadaşlar web siteniz vallaha billaha ilgi uyandırıcı, şukuladım
Selamın aleyküm sayfanız inan ki dikkatimi çekti, twitter da paylaştım
Merhaba web siteniz inan ki çok güzel, twitter da paylaştım
Merhaba herkese paylaşımın yeminle dikkat çekici, sosyal medyada paylaştım
merhaba arkadaşlar web siten inanki hoşuma gitti, saolun
merhaba arkadaşlar web siteniz harbiden çok hoşuma gitti, facebookta paylaştım