Gut hastalığına iyi gelen yiyecekleri sizler için hazırladık. Öncelikle gut hastalığı hangi doktor sorusuna cevap verelim, Ortopedi doktoruna görünmeniz gerekecektir. Gut hastalığı nedir; Gut hastalığı, çoğunlukla tek eklemi, en çok da ayak baş parmağını etkileyen ve ani ve şiddetli ağrı ve kızarıklıklarla kendini gösteren bir hastalıktır. El, el bileği, ayak, ayak bileği ve diz ve dirsek eklemlerinin de etkileyen ağrılı ve sancılı bir hastalıktır. Halk arasında damla hastalığı denilen gut hastalığı, aniden eklemlerin 10-15 gün gibi sürelerde kızararak şişmesi ile kendini belli eder.
Gut hastalığı belirtileri herkeste aynı şiddette ağrılarla görünmez, bazı kimseler hayatları boyunca sadece bir kez ağrı atağına maruz kalırla ve bir daha bunu yaşamazlar, ama bazı kişiler de kronik olarak eklemlerde ağrılar ve dolayısı ile de şişlikler ve tahribat oluşur.
Gut hastalığı belirtileri nelerdir?
Özellikle, çok fazla kırmızı et ve alkol tükettiğiniz bir akşam yemeğinin sonucunda, o akşam sonrası aniden gece gelişir gut hastalığı. Uykunuzun en tatlı yerinde birden bire acı bir eklem ağrısı ile uyanarak ne yapacağınızı bilemezsiniz. Şiddetli eklem ağrısı yanında, eklem etrafında kızarıklık, pul, pul dökülme, çarşaf bile değse ağrı hissi, bu hastalığın başlıca belirtileri arasında sayılmaktadır. Hastalığın başlangıç aşamasında çok fazla ağrı atağı yaşamayabilirsiniz, ardından gelen zamanlar içinde bu ataklar yoğunluk kazanabilir. Hatalı beslenme, özellikle aşırı alkol tüketimi ve kırmızı ete olan düşkünlük bu hastalığın tetikleyici sebepleri arasındadır. Böbrekler yolu ile ve idrar ile vücuttan atılması beklene ürik asit, gut hastalarında kolaylıkla dışarı atılamaz ve eklemlerde birikerek şişkinliklere neden olurlar.
Gut hastalığının tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Gut hastalığı teşhisi konulan hastaların yaşam şekillerini ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekmektedir. Doğru beslenme ve yapılacak egzersizler ve ilave olarak doktor kontrolünde alınacak olan ilaçlar sayesinde bu hastalığı yenme şansınız oldukça fazladır. Burada amaç ağrını giderek azaltılması ve sonunda yok edilmesi olmalıdır. Kullanılacak olan ilaçların dozları, kişiye ve ağrının yer ve yoğunluğuna göre ayarlanmalıdır. Aşırı kilolu olmak, kandaki ürik asit seviyesini yükselteceği için yapılacak diyetler ile, gut hastalığını yenmeniz mümkün olacaktır.
Gut Hastalığı Hangi Doktor?
Gut hastalığı hangi doktor; Bir eklem ağrısı olmasından dolayı bu rahatsızlığı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi kısmına görünmelidir.
Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler
- Meyve
- Keten Tohumu
- Hindiba Çayı
- Ceviz
- Kiraz
- Karpuz
- Mısır Püskülü
- Yaban Mersini
- Ihlamur
- ..gibi.
Gut Hastaları İçin Menü Önerisi
SABAH:
- 1 adet haşlanmış yumurta ,
- 1 dilim az yağlı beyaz peynir, ( veya 2 dilim az yağlı beyaz peynir)
- 1-2 dilim beyaz ekmek
- Domates- salatalık, 5 adet zeytin
ÖĞLE:
- 60 gram et/ tavuk ( yağsız )veya 2 adet yağsız pişmiş köfte
- 1 tabak az yağlı sebze yemeği ( serbest sebzelerden tercih edilmeli: patlıcan, kabak, fasulye, enginar, kereviz)
- 1-2 dilim beyaz ekmek
ARA :
- 1 porsiyon meyve
- 1 bardak az yağlı süt/ yoğurt
AKŞAM:
- 1 tabak az yağlı sebze yemeği ( serbest sebzelerden tercih edilmeli)
- 1 bardak az yağlı yoğurt
- 1 kase çorba ( kurubaklagil içermemeli)
- 1 dilim beyaz ekmek
Not: günlük miktarlar kişiye göre düzenlenmelidir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhaba siteniz ciddiyim çok iyi, tebrikler
Selamlar paylaşımınız süper ötesi iyi, sosyal medyada paylaştım
Selamın aleyküm paylaşım inan ki çok güzel, teşekkürler
merhaba arkadaşlar siten yeminle çok güzel, paylaşımların devamını bekliyorum