Yeni Doğan Bebek Bakımı; Uzun zaman oldu beklediniz sabrettiniz ve bir bebeğiniz oldu. Anne babalar bebeklerinin ilk zamanlarında paronaya halinde her şeyden korkarlar. Aman çocuğuma bir şey olacak. Dikkat lütfen… Fakat bir gerçek var ki bebeğiniz her canlı gibi bakıma ihtiyacı olan bir varlık ve bakım bu ihtiyaçlardan en önemlisi.
Gerçekte bebek bakımı dikkat edildiğinde çok zor olmayan hatta zevkli eğlenceli bile olabilecek bir uğraştır. Bebekler erişkinlerden daha hızlı büyür ve farklılaşırlar. Çünkü büyümenin en şatafatlı olduğu dönemlerden birisi de bebeklik çağıdır.
Yeni Doğan Bebek Bakımı
Bebeğimin Kafasında Sarı Yağ birikintileri Var.
Bunlara halk dilinde konak denilmektedir. Konak aslında bebeğe zararı dokunmayan bir koruyucu salgıdır. Özellikler kafa derisinde oluşan bu salgının bebek kafa derisini mikrobik etkilere karşı koruma gibi bir görevi vardır. Her ne kadar bu böyle olsa da konak dışarıdan görüldüğünde sevimsiz bir yapıdır. Zaten modern çağda bebekler her türlü mikrobik ortamdan nispeten uzaktır. Modern çağda bebekler daha steril büyümektedirler. Bu durum dışarıdan kafa-bıngıldak yoluyla bebeğe mikropların bulaşma riskini azaltmaktadır. Dolayısıyla konak insanlar için eski çağlarda olduğu kadar önem arz etmemektedir.
Bebeklerdeki konak yapılarını temizlemenin birçok yolu vardır. Bebeğinizi banyo yaptırırken parmaklarınızla hafifçe ovalayarak konakları temizlemek mümkündür. Tülbent gibi yumuşak şeylerle bebeğin başını hafifçe ovalamak da oldukça etkili bir konak giderme yöntemidir. Bazı ileri durumlarda konak temizlenemeyebilir. Bu durumda mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Piyasada ilaçlı şampuanlar bulmak mümkündür. Eczacılar da bu konularda iyi bilgiye sahiptirler. Doğrudan eczacıya durumu anlatarak da sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.
Bebeğin Tırnakları Ne Zaman Kesilmelidir?
Bebekler oldukça hızlı büyüyen canlılardır. Zıpırlar çabucak büyüyen tırnaklarıyla kendilerine zarar verirler. Oldukça yumuşak olan bebek tırnakları giysiler gibi kumaşlara takılarak kolayca kırılır yırtılırlar. Ya da annelerini emerlerken bebekler tırnaklarıyla annelerinin göğüslerini çizerler. Bazen bu durum annelerin göğüslerinde hafif derecede iltihaplı durumlar oluşturabilir. Bütün bunlardan dolayı bebek tırnakları haftada bazen 2-3 kere kesilmelidir.
Bebek tırnaklarının kesimi aslında zor değildir ancak dikkat edilmezse bebek için rahatsız edici olabilir. Özellikle bebekler uyurken, yada sevdiği bir işi yaparken(annelerini emerken olabilir) diğer bir kişi tarafından tırnaklar fazla derin olmamak şartıyla kesilebilir. Tırnakların kesiminde tek seferde düz kesme kuralına uymanız özellikle dikkat etmeniz gereken bir durumdur.
Bebeklerde Göbeğin Hızlıca Düşmesi İçin Ne Yapılabilir?
Eskiler bebeklerin göbeğini ispirto gibi dezenfektan işlevi gören çabuk uçabilir sıvılarla temizlerlerdi. Ancak gelişen tıp bunun iyi bir fikir olmadığını söylüyor. Bunun yerine doktorlar bebek göbeğinin mümkün olduğunca kuru kalmasının daha önemli olduğunu söylüyorlar. Doktorların tavsiyeleri
- Göbeğin günde 1 kere battikon gibi bir sıvıyla dezenfekte edilmesi ve hemen kurulanması
- Göbeğin çocuk bezinin altında kalmaması,
- Göbek düşene kadar küvet banyosundan uzak durulması,
- Göbek kordonu düşene kadar her alt değişiminde temizliğinin ve kurutulmasının yapılması
Şeklide devam ediyor.
Bebek Erkenden Sünnet Edilebilir mi?
Günümüzde tıp gelişmiş bir düzeydedir. Bebekler daha küçükken sünnet edilebilirler. Hem bakım hem de gelişmiş cerrahi nedeniyle bebeklik çağlarında insanların sünnet edilmesi çok önemlidir. Sünnet edilmiş bebekler 2-3gün çok huzursuz olup tedirgin zamanlar geçirebilir. Bazı durumlarda bebeğin organı sarımsı bir hal alabilir bu çocuğun iyileştiğine işarettir. Tedirgin olmanıza gerek yoktur.
Yeni Doğan Bebek Banyosu
Yeni doğan bebek banyosu pek tavsiye edilen bir şey değildir. Bunun yerine ıslak ılık bir bez yardımıyla bebeğin vücudu silinmelidir. İlle de bebek yıkanacaksa bebek bir kişinin eline yüzü aşağıya gelecek şekilde yatırılır ve öylece yıkanır. Banyo sırasında bebekler ovalanmazlar. Bebeğin fazlaca hareket ettirilmemesi gerekmektedir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Selam sayfan cidden dikkatimi çekti, saolun
merhaba arkadaşlar sayfa valla hayran edici, twitter da paylaştım
selamun aleyküm web siteniz inan ki hayran bıraktı, linkedinde paylaştım
Merhaba herkese sayfa vallaha mükemmel, twitter da paylaştım
Merhabalar sayfan yeminle hayran bıraktı, saolun
merhaba arkadaşlar web sitesi valla hoşuma gitti, teşekkürler
Slm paylaşımınız cidden hoşuma gitti, saolun
Merhaba paylaşımın süper ötesi çok iyi, twitter da paylaştım
Merhabalar web siteniz vallaha çok güzel, linkedinde paylaştım
selamun aleyküm paylaşımın inanki mükemmel, teşekkürler
merhaba arkadaşlar sayfa gerçekten ilgi uyandırıcı, teşekkürler
Selam sayfanız inanılmaz dikkat çekici, face de paylaştım