Rahim kanseri, rahim içinde, rahim ağzında ve kaslarda bulunan hücrelerin normal olmayan şekilde büyümeleri ve gelişmeleri sonucunda meydana gelir. Rahim içi kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi çeşitleri vardır. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa rahim kanseri rehberimizi sonuna kadar okumalısınız.
Rahim kanseri nedir rehberinde rahim kanseri belirtileri nelerdir, rahim ağzı kanseri nedir, rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir, rahim kanseri tedavisi nasıldır ve rahim kanseri nasıl tedavi edilir gibi soruların cevaplarını öğreneceksiniz.
Rahim Kanseri
Rahim kanseri nedir sorusunun cevabı, rahim ve çevresinde bulunan hücrelerin anormal şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Anormal şekilde büyüyen ve tümör olarak isimlendirilen bu hücrelerin iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki türü vardır.
Kötü huylu olanlardan rahim içinde meydana gelenleri rahim içi kanseri veya endometrium olarak isimlendirilirken, rahim ağzı civarında ortaya çıkanlar rahim ağzı kanseri olarak adlandırılır. Kasları ve dokuları temel alan rahim kanseri türü ise sarkomdur.
Rahim kanseri 50 yaşından daha büyük kadınlarda 50 yaş altında olanlara göre daha sık görülmektedir.
Rahim Kanseri Neden Olur?
Rahim kanserinin nedenleri arasında en önemlisi HPV virüsü olarak bilinmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda özellikle rahim ağzı kanseri türleri % 95 oranında bu virüs ile ilişkili bulunmuştur. Rahim kanserinin yaygın nedenleri;
- Aşırı kilolu ve obez olmak
- Yüksek tansiyon problemleri yaşamak
- Şeker hastası olmak
- Menopoz dönemine geç girilmesi
- Genetik yatkınlık yani ailesinde rahim ve yumurtalık kanseri gibi durumların olması
- 12 yaşından önce adet görme sorunları, erken adet görme
- Yakınlarda görülen bağırsak ve meme kanseri gibi durumlar
- Kısırlık ve hiç çocuk sahibi olmama
- Sigara ve alkol kullanımı
- Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanımı
- Çin malı spiral kullanımı
olarak sıralanabilir ancak rahim kanseri neden olur açıklamak için daha bir çok bilimsel araştırmaya ihtiyaç olduğu aşikardır. Peki ama rahim kanseri nasıl anlaşılır ve rahim kanseri belirtileri nelerdir aşağıdaki bölümde cevabını bulabilirsiniz.
Rahim Kanseri Belirtileri
Sağlıklı bir kadında düzenli olarak jinekolojik kontrollerin yapılması erken teşhis açısından çok önemlidir. Fiziksel muayene ile karın bölgesindeki şişlikler kontrol edilebilir. Peki ama rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır? İşte cevabı:
Doktor karın bölgesine baskı uygularken, vajinayı iki parmağı ya da bir alet yardımıyla da ayırarak kontrol edebilir.
Rahim kanseri teşhisi fiziksel muayene dışında transvajinal ultrason, histeroskopi, biyopsi, kürtaj, kan testi, idrar tahlili, CT ya da MRI taraması gibi yöntemlerle yapılabilir. Yöntem doktor kontrolü sonrasında belirlenecektir. Peki ama rahim kanserinin en yaygın belirtileri nelerdir?
- Menopoz döneminde ya da öncesinde olmayan kadınlarda adet düzensizliği problemlerinin görülmesi,
- Kötü kokan vajina akıntıları,
- Aşırı kilo kaybı durumları,
- Karında şişlik ve ağrı hissi
- Menopoz dönemi sonrasında görülen adet kanamaları ve lekelenmeler,
- Cinsel ilişkiden sonra görülen kanama ve ağrı problemleri,
- Adet dönemleri arasında görülen kanamalar
rahim kanseri belirtileri arasında sayılabilir. Bu tür durumlar ile karşılaşıldığında mutlaka kadın hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir.
Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanserinin tıp dilindeki adı serviks kanseridir. Serviks rahmin alt kısmı yani rahim ağzı rahmin vajinaya açılan ve doğum sırasında genişleyen bölümüdür.
Genellikle HPV virüsü ile ilişki olsa da çok eşli olmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, sigara kullanmak, çok sayıda doğum yapmak gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Rahim ağzı kanserleri, C vitamini ve A vitamini gibi vitamin eksikleri ile bağışıklı zayıflatan faktörlerle de ilişkili bulunmuştur.
Rahim ağzı kanseri, çok sinsi ilerleyen bir rahim kanseri türüdür. Öyle ki anlaşılması yıllar sürebilir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri arasında muayenede ortaya çıkan anormal Pap smear sonucu gösterilebilir. Serviks kanserinin diğer belirtileri ise;
- Adet dönemleri arasındaki kanamalar ve lekelenme durumları,
- Adet kanamasının çok olması yani hipermenore,
- Cinsel ilişki sonrası kanama olması,
- Cinsel ilişkide ağrı görülmesi,
- Menopoz sonrasında adet kanamalarının yaşanması
olarak sıralanabilir. Ancak ilerlemiş ve yayılmış rahim ağzı kanserlerinin belirtileri ise aşırı yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı, sırt ağrısı, kemik ağrıları, vajinadan idrar ve dışkı kaçağı gibi durumlar olarak sıralanabilir.
Rahim Kanseri Tedavisi
Tedavi rahim kanseri evreleri bağlamında belirlenir. Bu evrelerin 4 türü olsa da kendi aralarında da alt evrelere ayrılmıştır. Bu evreler Tablo 1’de gösterilmiştir.
Evreler | Kanseri Yayıldığı Bölge |
Evre 0 | Rahim ağzının en iç tabakası |
Evre 0 | Rahim ağzı |
Evre 2 A | Rahim ağzı dışı |
Evre 2 B | Rahim ağzı dışı ve rahim çevresindeki dokular |
Evre 3 A | Haznenin alt bölümü |
Evre 3 b |
|
Evre 4 |
|
Tablo 1: Rahim kanseri evreleri ve kanser hücrelerinin yayıldığı yerler
Peki ama rahim kanseri tedavisi nasıl ve hangi tekniklerle olur? Bunu anlamak için bu evrelerin belirlenmesi gerekir. Tablo 1’de görülen rahim kanseri evreleri genellikle ameliyatla belirlenir.
Ameliyat
Rahim kanserinin hangi evrede olduğunu anlamak için ameliyat gerekebilir. Genellikle karın bölgesinden yapılır. Eğer hasta dördüncü evrede yani en ileri evrede ise yumurtalıkları ve rahmi alınabilir. Yayılma olup olmadığını anlamak için karnın alt kısmındaki lenf düğümlerinin alınması da söz konusu olabilir.
Radyasyon tedavisi
Rahim kanseri ameliyatı ile evre belirlendikten sonra ileri bir evre tespit edilmediyse radyasyon yani ışıma tedavisi yapılabilir. Bu yöntemle kanserli hücrelerin büyümesi ya da çoğalması engellenebilir. Yani rahim kanserinde radyasyon tedavisi alt evreden üst evrelere geçişi önleme amaçlı olarak uygulanabilir.
Rahim kanserinin tedavisinde ayrıca hormon tedavisi ve kemoterapi gibi teknikler de uygulanabilir. Peki rahim kanseri olmamak için ne yapmak gerekir?
Rahim Kanseri Riskini Azaltmak İçin Ne Yapılır?
- Sigaradan, alkolden uzak durun.
- Bol bol su için.
- Sağlıklı beslenme kurallarını öğrenin ve uygulayın.
- C vitamini içeren yiyeceklerin tüketimine özen gösterin.
- Laktoz intoleransı olanlarda süt ve süt ürünlerinin ve özellikle laktozun rahim kanseri riskini artırdığını (1) unutmayın.
- Renkli beslenin ama doğal olsun.
- Paketli yiyeceklerden uzak durun.
- Kilonuzu korumaya çalışın, her gün yarım saat egzersiz yapın.
- Doktor önerisi ile melatonin takviyesi kullanabilirsiniz.
- Cinsel ilişkide korunun.
- Çok eşlilikten uzak durun.
- Evlenin ve tek eşle bir yastıkta kocayın.
Bu hastalığa yakalanmamak için alınabilecek en ciddi önlem sağlıklı beslenmektir. Ancak buna rağmen yakalandığınızda iş işten geçmiştir demek değildir. Düzenli jinekolojik muayene ve tetkiklerle erken teşhis edilebilir.
Aklınıza hemen yumurtalık kanseri öldürür mü sorusu gelebilir. Yukarıda verilen evreler bağlamında kısaca açıklanacak olursa evre ilerledikçe kurtulma olasılığı da azalır. Yani rahim kanseri ölümcül müdür sorusunun cevabı erken teşhis olduğunda büyük olasılıkla değildir olarak verilebilir. Çünkü ileri evrelerde bile kurtulma oranı % 70’ler yüksek oranlardır. Siz moralinizi iyi tutmak için elinizden geleni yaptıkça bu oran Allah’ın izniyle yükselecektir.
Allah tüm hastalara şifa versin.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhaba herkese sayfan inan ki dikkatimi çekti, saolun
Selamın aleyküm siten vallaha dikkat çekici, saolun
selam arkadaşlar paylaşımın valla mükemmel, face de paylaştım
merhaba arkadaşlar bu web sitesi harbiden hayran edici, linkedinde paylaştım
Selam sayfanız inan ki hayran edici, linkedinde paylaştım
Merhabalar paylaşım inan ki hoşuma gitti, teraziye tıkladım
selam arkadaşlar siteniz cidden çok hoşuma gitti, face de paylaştım
Merhaba herkese web siteniz cidden hoşuma gitti, face de paylaştım
Selam herkese web siteniz vallaha çok güzel, teşekkürler
Merhabalar sayfa yeminle iyi, şukuladım
selamun aleyküm siteniz valla çok hoşuma gitti, teşekkürler
Selamlar paylaşımınız inan ki çok hoşuma gitti, paylaşımların devamını bekliyorum