Bileşiminde A, B (B1, B2, B6), C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, selenyum, fosfor, demir, sodyum gibi minerallerin bulunduğu ve etkileri saymakla bitmeyen çörek otu hakkında yapılmış birçok çalışma mevcuttur.
Yapılan deneysel araştırmalarda; çörek otu yağının ve ekstraktların çoklu antibiyotiğe dirençli bakteriler üzerinde antimikrobiyal etkinlik gösterdiği,
Lipit profili üzerindeki olumlu etkileri olduğu, HDL-kolesterol konsantrasyonunu arttırdığı, toplam kolesterol, LDL ve trigliserid düzeylerini anlamlı bir şekilde azalttığı,
Kanda glukoz oranını düşürdüğü ve insülin miktarını arttırdığı bu nedenle çörekotunun şeker hastalığının tedavisine yardımcı olarak antidiyabetik etki gösterdiği.
Diyetlerine eklenen çörek otunun yoğun yüzme sonrasında yorgunluk aktivitesine karşı yararlı etkileri olduğu,
Çörekotunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğu, yardımcı T- hücrelerinin ortalama %72, doğal savaşçı hücrelerin ise %74 oranında arttığı,
Antiinflamatuar özelliği sayesinde nefes borusu kaslarını genişlettiği ve böylece nefes darlığı tedavisine yardımcı olacağı,
Alerji ve astım semptomlarını iyileştirdiği saptanmıştır.
Not: Çörekotu tohumlarının havanda dövülüp, balla karıştırılıp yenildiğinde kuvvet verdiği, bronşları açtığı, astıma iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilmektedir.
Çörek otu yağı ve oral asetaminofenin uygulamasının osteoartritli yaşlılarda ağrıyı azalttığı gösterilmiş; çörek otu yağı kullanıldıktan sonra ağrı azalmasının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Çörekotu yağı, Antimikrobiyal ve antioksidan etkilerin yara iyileşmesini hızlandırdığı görülmüş ve ciltte dökülme gibi tedavisi zor birçok soruna, ağızda yara ve dudakta uçuklara iyi gelmektedir.
Peptik ülser oluşumunda agresif faktörlerden biri olan histamin oranını azaltırken, koruyucu bir faktör olan müsin oranını arttırdığı bildirilmiştir aynı zamanda kabızlık,mide ağrılarına iyi geldiğini ve zararlı bakterilerin üremesine karşı etkili olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.