Anne ve baba için bir evlat sahibi olmak şüphesiz en büyük mutluluktur. Canlılar içerisinde en zor büyüyeni, en büyük alakayı gerektiren ve en fazla ilgiyi isteyen insan yavrusudur. Bu nedenle çocuk sahibi olmayı istemek demek her türlü sorumluluğa hazır olmayı göze almak demektir. Bu durum ise ancak ve ancak kadınların bedeni ve ruhi bakımdan tüm bu zorluklara ve analığa hazır olmaları ile mümkündür.
ANNENİN YAŞI
Ortalama olarak doğurganlık yaşı 20-25 yaşlar arasıdır. Yaş daha ilerledikçe anne adaylarının birinci çocuklarında kromozom bozukluklarına bağlı zeka geriliği yapan ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir.
AİLEDE IRSİ HASTALIKLAR
Ailede bulunan genetik bir hastalık durumu söz konusu ise gerekli kontroller yapılmalı, bunun üzerinde titizlikle durulmalıdır. Anne ve baba adaylarının doktor kontrolünden geçmesi gereklidir.
ANNENİN SAĞLIĞI
Anne adayının gebelik süresince sağlık durumu gözlenmeli ve dikkatle takip edilmelidir. Ayrıca kalp, böbrek, diyabet gibi ciddi hastalıkların varlığı konusunda anne adayları takip altında olmalıdır. Kadına gebelik tanısı uzman bir doktor tarafından konulmalıdır. Bu üre boyunca anne adayı ortalama ayda bir sağlık kontrolünü yaptırmalı, tansiyonu, kan değerleri ve idrar muayeneleri takip altına alınarak yapılmalıdır. Anne ve babada kan uyuşmazlığı olup olmadığı da araştırılmalı ve gebeliğin başlarında gerekli testler yapılarak yöntemler oluşturulmalıdır.
ANNENİN BESLENME DURUMU
Gebelik döneminde protein ve enerji ihtiyacı artar ve bu ihtiyaçların karşılanamaması anne adayının zayıflamasına yol açabilir. Yetersiz belenmek kadar enerji dengesizliğine bağlı şişmanlık da gebelik için zararlı etmenlerdendir. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı ile 40 haftalık gebelik sonucunda ortalama olarak 10-15 kg’lık kilo artışı olması normal olarak karşılanır.
GEBELİKTE ANNENİN DİYETİ
Gebelik süresinde bir annenin ortalama olarak günlük 2000-2500 kalorilik beslenme alışkanlığı aşırı kilo alımını önleyerek gerekli olan enerjiyi de anne adayına sağlayabilmektedir. Özellikle diyetlerde süt, yoğurt, yumurta, balık, et, sebze ve taze meyveler ile kuru baklagillere ağırlık verilmelidir. Ayrıca bu dönemde ödemi önlemek adına aşırı tuz tüketiminden kaçınmak gereklidir. Çay kahve gibi içeceklerin miktarı azaltılmalıdır. Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
ÇOCUĞUN ANNE KARNINDAKİ DURUMU; BÜYÜME VE GELİŞİMİ
Ortalama 40 haftalık süreçte çok büyük ve hızlı gelişme sağlanır. Bu sürenin ilk 3 ayına embriyo dönemi denir. Bu süreçte çok hızlı bir şekilde hücre çoğalması olur. Bütün organların taslakları oluşmaya başlar. Bu sürede dış organların da taslakları olgunlaşmaya başlar ve be bebeğin cinsiyeti de bu dönem sonunda belirlenir. Gebeliğin 3. Ayında bebeğin ortalama ağırlığı 14 gr ve boyu 7.5 cm kadardır. BU dönem sonunda fetüs adını alan bebek hızla büyür ve gelişir. Normal gebelik süresini tamamlayan fetüs ortalama olarak 3500 gr ve 50 cm olarak dünyaya gelir.
Selamın aleyküm bu web sitesi inan ki iyi, tebrikler
Selam herkese paylaşım vallaha çok hoşuma gitti, saolun
Selamın aleyküm bu web sitesi inanılmaz çok güzel, paylaşımların devamını bekliyorum
Mrb siteniz ciddiyim çok güzel, twitter da paylaştım
Slm siteniz harbiden ilgi uyandırıcı, face de paylaştım