Bebek Neden Kusar; Yeni doğan bebeklerde kusma, genellikle fışkırarak, sızıntı şeklinde ve reflü’den dolayı ortaya çıktığı için çocuklarda sık görülen bir durumdur. Bunun yanı sıra kusmaya yol açan birçok nedenler de olabilir. Aşırı beslenen bebeklerin ağzından yemekleri çıkarması kusmaya işarettir. Bebeğiniz büyüdükçe çıkarma olayları azalır ve ilk 6 ay içinde tamamen kaybolur.
Bebeğin kilo almasını engellemediği sürece bu kusmalar normaldir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde hava yutması sonucunda oluşan ve bebeğinizin gazını çıkarmadığınız durumlarda kusma sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca reflü’den, idrar yolu enfeksiyonundan, anne sütü alerjisinden, anne karnında amnio sıvısını yutması gibi bir çok nedenden dolayı da kusma olayları yaşanabilir. Kusma olaylarını yaşayan bebeklerde banyo, giydirme, soyma, altını değiştirme gibi işlemleri aç karnına yapılması önerilmektedir.
*Dünyaya gelen bebeklerde ilk 24–36 saat arası görülen şiddetli kusmalar, sindirim sisteminin herhangi bir yerinde tıkanıklık olduğunu gösterir. Bunların yaşanmaması için çocuğunuzu aşırı beslemekten kaçınmalısınız.
Bebek Neden Kusar?
Bebek Neden Kusar; Bebeklerde kusma; fışkırarak ve sızıntı şeklinde görülebilir.
Fışkırarak Kusma:
Reflüden ya da pilor stenozu adı verilen (midenin hemen çıkışındaki darlık) bir tıkanıklık sonucu kusma ortaya çıkar. Bunun nedeni de çocuğun fazla beslenmesinden kaynaklanmaktadır. Pilor stenozu olayı bebeklerde fışkırarak kusmasına yol açar. Bu durum çocuklarda 3 hafta civarında başlar. Kilo alımları gözlenmez fakat kilo vermeleri gözükebilir. Gözlerinin içeri çöktüğü görülür. Bunun yanı sıra bebeğinizin yedikleri yemekleri ağzından ve burnundan çıkması çocuğun mide sorununa işarettir. Bu durumda doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Sızıntı ile kusma arasındaki fark:
Bebeğinizi besledikten sonra ağzından az miktarda besin çıkarması doğaldır. Genellikle sızıntı şeklindedir. Bunu gördüğünüz zaman kusma olmayabilir. Bu tip olaylar bebeğin 6 – 12 aylıkken kendiliğinden kaybolur. İleride düzelme görmezseniz doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Bebeklerde Reflü:
Bebeklerde kusmaya yol açan bir etkende reflü’dür. Bebeklerin mideleri çok küçük olduğundan ve mide kapakları henüz daha gelişmediğinden mideden yemek borusuna besin kaçışı gerçekleşir. Bu kaçış sonucunda besinler yemek borusunda birikir. Bu durum sonucunda çocuklarda kusma, nefes darlığı ve morarma görülür. İşte bu yüzden bebeklerin yedikleri besinlerini çıkarma işlemine reflü ( Gastroözofagial ) adı verilir. Doğumdan sonra 3-10. gün arasında reflü başlangıcı gerçekleşir. İlerleyen günlerde azalma görülür. Bebeğinizi besledikten sonra, 30 dakika kadar dik oturtmaya çalışın. Buna rağmen bebeğinizin kilo alımı yavaşsa, doktorunuza başvurabilirsiniz.
Kusmanın Nedenleri:
- Bağırsak tıkanıklığı
- Enfeksiyon hastalıklar
- Yemek borusunun miğdeye bağlandığı kısmının kapalı olması
- Bağırsak Darlığı
- Soğuk algınlığı
- Psikolojik Nedenler
- Bağırsağın bir kısmının olmaması
- Reflü
- Mide darlığı
Bebekte Kusma Başladıysa:
Kusmuğun soluk borusuna kaçmaması için bebek yan yatırılmalıdır.
Kusma anında onu yan çevirin ya da yüzüstü yatar pozisyona getirin.
Bebeğinizin kusması bitene kadar ona katı gıdalar vermeyin.
Bebeğiniz kustuktan sonra ağzının içini yabancı cisimlerden temizleyin. Bu işlemi işaret parmağınız yardımıyla yapabilirsiniz.
Bebeğiniz günde 3 defadan fazla şiddetli kusuyorsa, kusmuk artıkları kan veya yeşil renkli ise, kusmayla birlikte ateş, öksürük ve diğer enfeksiyonlar çıkıyorsa acilen doktorunuzu arayın.
Kusmayı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler:
- Bebeğinizi besledikten hemen sonra yatırmayın. Mümkün olduğu kadar dik oturtun.
- Besledikten sonra hafifçe sırtını sıvazlayın ve gazını çıkartmaya çalışın.
- Kusma anında bebeği yan yatırın.
- Bebeği çok fazla yedirmeyin.
- Hava yolunu açık tutmaya özen gösterin. Bebeğin ağzına yabancı maddeleri sokturmayın.
- Bebeğiniz ağlarken onu doyurmaya çalışmayın. Hava yutmasına neden olursunuz.
- Bebeğinizin gazını, besleme sırasında hatta öncesinde de çıkarabilirsiniz. Bunun için öğün sonrasını beklemenize gerek yoktur.
Bu Durumları Görüyorsanız Hemen Doktorunuza Başvurun.
- 24 saat içinde altıdan az bezin ıslak kalması
- Beslenme alışkanlıklarını kaybetmeye başlama
- Halsiz olma
- Kusma ile beraber ishal
- Ateşle beraber kusma
- Kusma çok keskin bir kokuya sahipse, parlak, sarı veya turuncu bir renk geliyorsa
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhaba paylaşımın inanılmaz çok hoşuma gitti, twitter da paylaştım
Selamın aleyküm paylaşım cidden mükemmel, linkedinde paylaştım
selamun aleyküm paylaşımınız harbiden ilgi uyandırıcı, saolun
selamun aleyküm paylaşımın vallaha billaha iyi, twitter da paylaştım
Selam herkese web siteniz harbiden dikkat çekici, paylaşımların devamını bekliyorum
Selamlar sayfa inanki dikkatimi çekti, teraziye tıkladım
Selam herkese web siteniz inanki çok iyi, teşekkürler
Merhabalar siteniz valla dikkatimi çekti, teşekkürler