Çocuğun tatil ayları; Hiç kuşkusuz iklim değiştirme çoğu zaman küçükler için çok yararlı olur. Özellikle soğuk ve sisli havalı ya da çok sıcak bölgelerden ılıman bölgelere gitmek çok iyi sonuçlar verir. Bundan başka herhangi bir iklimin iyi yönlerinden yararlanmak bakımından da tatilde çocuğun değişik bir yere gitmesi yararlıdır. Ancak zamanın iyi seçilmesi gerekir. Çocukların uygun olmayan bir mevsimde deniz kıyısına .veya dağa götürüldükleri çok görülür. Zamanın seçilmesi kadar, hatta belki ondan daha fazla, tatili geçirmek için götürüldüğü yerin ikliminin çocuğun yapısına uygun düşmesi de önemlidir.
Bir buçuk yaşını geçmemiş çocuklar sıcak aylarda yani temmuz ve ağustosta deniz kenarına götürülmemelidir. Bunun nedeni fazla sıcağın mide ve bağırsak bozuklukları, cilt rahatsızlıkları, huzursuzluklar, uykusuzluklar, iştahsızlık doğurmasıdır. Kışın ve sonbaharda ise çocuk kaç aylık olursa olsun deniz iklimine karşı koyabilir. Kaçınılmaz nedenlerle küçük bebeğin deniz kıyısına götürülmesi zorunlu ise, güneş gören bir yere, kumsala koymamalı, bahçe, çamlık gibi bir yerde bırakılmalıdır.
Evin de güneşi az gören bir yerinde yatırmalı, yattığı odayı sık sık havalandırmalıdır. İki yaşını dolduran çocuk güneşe çıkarılabilir, fakat çok dikkatli olmak gerekir, önce birkaç dakikadan başlamalı ve hiç bir zaman 20 dakikayı geçirmemelidir. Ayrıca güneş banyosu saat 11 ile 17 araşma rastlamamalıdır. İki -üç saatlik gerçek bir güneş banyosu içinse çocuğun 6-7 yaşını bulması gerekir. 6-8 saat güneşte kalabilecek çocuk on bir-on iki yaşını geçmiş olmalıdır. Hangi yaşta olursa olsun başında beyaz bezden bir şapka, bir kasket bulunmalıdır.
Gözleri morötesi ışınlaVın çokluğundan böyle korunmazsa konjonktivit yani gözkapağı içi mukozası yangısı, hatta güneş çarpması ret i n i t i denilen yangılanma olabilir. Güneş banyosu kremleri de yine her yaşta çocuk için yararlıdır. Bu kremler çocuğun derisini korur; tabii çocuk ne kadar küçükse derisi de o kadar naziktir.
Deniz banyosunda ilk dikkat edilecek nokta çocuğun yaşıdır. İki yaşını geçmiş ve sağlıklı her çocuk denize sokulabilir. Ancak, çocuk denize girmek istemezse, ya da daha kötüsü, sudan korkuyorsa, hiç bir şekilde zorlanmamalıdır. Mini miniler için denizde kalma süresi beş dakikayı geçmemelidir. Daha sonra on beş yirmi dakikaya çıkarılabilir. Çocuk günde bir defadan fazla denize sokulmamalıdır.
Unutmamalıdır ki, deniz iklimine yalnız kumsalda rastlanmaz; dağda ve çamlıklarda gezintiler çoğu zaman plaja gitmekten daha yararlıdır.
Ancak yüksek dağlara pek küçük çocukları götürmemek gerekir. Sık sık sıccklık değişmesi, iyi havadan kötü havaya geçiş, vadilerdeki rüzgârlar bebeklerin solunum yolları üzerinde kötü etki yapar, yutak, gırtlak, bademcik ve bronş yangısı görülebilir.
türmemelidir. 1 500 metre yükseklik için çocuğun dört yaşında olması beklenir. 2 000 metrelik dağlara çıkabilmesi içinse sekiz yaşını geçmiş olmalıdır. Hatta o zaman bile çocuk birdenbire bu yüksekliğe çıkarılmaz, vücudu, özellikle kalp-damar sistemi bu oksijen basıncı az ortama alıştırılır. Şurasını da hatırdan çıkarmamalıdır ki, dağda, yüksekliğe göre çeşit çeşit iklime rastlanır. Küçükleri çıplak olmayan, bitki örtüsü zengin dağlara götürmelidir; çünkü ağaçlar havayı temizler, güneşin kötü olabilecek etkilerini zayıflatır, günün en sıcak saatlerinde sıcağı dayanılabile-cek bir dereceye indirir.
Ayrıca şehirlerde nem, sis ve yağmurla birlikteyken epeyce soğuk gelen bir sıcaklık derecesi kuru ve temiz ortamda hiç de soğuk sayılmayabilir.
Dağda geçirilecek tatilde de aşağı yukarı yine deniz kenarında dikkat edilecek noktalara önem vermek gerekir. İki yaşını doldurmamış çocuğu deniz düzeyinden yüksekliği 1 200 metreyi geçen yerlere gö-
Nasıl ilk iki hatta üç yaşını doldurmamış çocukların yazın denize götürülmesi doğru değilse, başka nedenlerden ötürü de dağa götürülmeleri doğru değildir. Bunun için iki-üç yaşın altındaki çocukların ovalarda tatile götürülmesi en uygun yoldur. Göl kıyıları da huzursuz, fazla hareketli çocuklara sükûnet verme bakımından pek yararlıdır. Alçak tepeler dağ ikliminin iyi yönlerini kendinde toplayıp kötü yönleriyle tehlikelerine sahip olmadığı içir, çok uygundur.
Süt çocuğunu yorabilecek her türlü yolculuktan korumalıdır.
Çoğu zaman anne ve baba kendilerini gezme tutkusundan alıkoyamaz ve çocuklarının bu yorgunluklara katlanmasını tercih eder. Bebek de dayanamayacağı fizik yorgunluklarla, mama saatlerinin, uyku vaktinin değişmesiyle karşılaşır.
Çocuğun dengeli bir biçimde büyüyüp gelişebilmesi için tatil aylarının dinlendirici olması gerekir. Bunun içinde anne baba kendi zevklerinden çok çocuğun gereksinmelerini düşünmeli ve tatil zamanıyla yerini ona göre seçmelidir. Düzenli bir program, her aile üyesine yararlıdır.
Gelişme çağında sporun gerek f ziksel gerek ruhsal bakımdan sağladığı yarar tartışılmaz. Sporun ve geniş anlamıyla beden eğitiminin pek çok amacı vardır. Her şeyden önce, sağlıklı yöntemlerle yapılan spor, insan organizmasını tam ve iyi işlemesi olanağını verir; genellikle fiziksel direnci, özellikle de solunum aygıtının yeteneğini artırır; paramorfizm denilen biçim bozukluklarını önler veya düzeltir.
Selamlar web siteniz harbiden dikkatimi çekti, facebookta paylaştım
merhaba arkadaşlar sayfanız cidden ilgi uyandırıcı, şukuladım
Mrb web siteniz gerçekten dikkat çekici, tebrikler
merhaba arkadaşlar paylaşımın süper ötesi hoşuma gitti, şukuladım
selamun aleyküm siteniz cidden çok hoşuma gitti, şukuladım
selamun aleyküm paylaşımın vallaha dikkatimi çekti, facebookta paylaştım
Mrb paylaşım ciddiyim hayran edici, teşekkürler
merhaba arkadaşlar web siten vallaha mükemmel, şukuladım