Doğumdan Sonra Bebek Bakımı; Bebeğin dünyaya gelmesinden önceki dönem yani gebelik süresince bebeğinizi en iyi şekilde beslemek ve onun sağlığıyla ilgilenmek kadar doğumdan sonraki dönemde de bir o kadar ilgili olmak ve bebek için her şeyin en iyisi düşünmek gerekiyor. Doğumdan sonraki ilk saatlerde (genellikle bu 6-7 güne kadar çıkabilmektedir) annenin sarı sütünden mutlaka yararlanmalıdır.
Doğumdan Sonra Bebek Bakımı
Bu ilk süt yenidoğan bebek bakımı için çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü annenin immunglobulin olarak adlandırılan immun sistemi elemanları bu süt ile geçerek bebeğin il bağışıklık sitemini oluşturacaktır. Bu bebeğin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesi için de oldukça önemlidir. Bebeklerin uyuyarak geçirdiği ilk 4 haftanın sadece her gün 3 saatini beslenmek üzere uyanmasıyla geçirdiği bir dönemdir. Bu dönemde bebeğinizi en iyi şekilde beslenmesini ve bakımı yapmalısınız.
Bebeğinizin Altını Sık Sık Değiştirin
Bebekler doğumdan sonra hassas olurlar. Bu hassaslık özellikle ciltlerinde çok daha fazladır. Bebeğin en çok altının ıslandığı ilk aylarda altının hemen değiştirilmesi gerekmektedir. Bu aylarda bebeğin altına işediği fark edilmediğinde ya da geç fark edildiğinde kısa sürede pişik olabilmektedir. Bezi hemen değiştirilmesi gereken bebek için kaliteli bezler ve temizliğe özen gösterilen malzemeler kullanılmalıdır. Bebeğin yarım temizlenmesi ve dışkı ya da çiş kalıntılarının bebekte kalması durumunda bebek yine pişik olacağı gibi mikroplardan arınmamış halde uyumuş olacaktır.
Göbek Bağını Koruyun
Göbek bağının kesilmesinin ardından ilk 10 gün bebeğin göbek kısmının korunması ve mikroplara karşı önlemler alınması gerekmektedir. Aksi durumunda bebek mikrop kapabilir ve göbek çevresinde sorunlar oluşabilir. Elbette böyle bir durumda hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Bebeklerde Hijyen Oldukça Önemli
Doğumdan sonra bebeklerin hijyeni sağlanması oldukça önemlidir. Bebekler için tırnak bakımı oldukça önemlidir. Eğer bebeğin tırnağını kesmekte zorlanıyorsanız ve bebeğiniz sürekli hareket ediyorsa mutlaka bebeğinizi tutması için birinden yardım almalı ve canını yakmamak için uğraş vermelisiniz. Bebeğinizin tırnaklarını keserken ilerleyen günlerde canı yanmaması için çok aşırı kesmemeye özen göstermelisiniz.
Bebeğinizin Doktor Kontrolünü İhmal Etmeyin
Bebeğin doğumdan sonra periyodik olarak yapılması gereken kontrolleri de bebek bakımı içerisinde ele alınıp değerlendirilmelidir. Aşı süreleri, boy ve kilo oranları sürekli bakılmalı ve eksiksiz olarak doktor kontrolünde olmalıdır. Bebek sık sık banyo yaptırılmalı ve özellikle ilk dönemlerde hemen her gün banyo yaptırılabilir. Uygun şekilde gözüne ve kulaklarına su kaçmayacak şekilde tutularak banyo yaptırılmalıdır. Banyo yaptırırken göbek kordonunun ıslanmamasına dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizi Hareket Ettirin ve Kundaklamadan Uzak Durun
Bebek doğduğu günden itibaren hareket ettirilmelidir. Hareket kemik gelişimlerini sağlayacağı gibi bebeğinizin dünyaya çok daha çabuk alışmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin sağlığı açısından kesinlikle kundaklama olaylarına girilmemelidir.
Özellikle soğuk günlerde pamuklu kıyafetler tercih edilmeli ve bebeği terletmeyecek kadar giydirilmelidir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Selamlar sayfa valla hayran edici, face de paylaştım
Slm web siteniz valla çok iyi, teraziye tıkladım
Slm web siten cidden dikkat çekici, tebrikler
selamun aleyküm siten inan ki çok güzel, sağolun
selam arkadaşlar paylaşımınız harbiden güzel, şukuladım
Merhabalar bu web sitesi valla dikkatimi çekti, paylaşımların devamını bekliyorum