Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Belirtileri Nelerdir? Belirli oranlarda kan taşıyabilen damarlara, kanın haddinden fazla basınç yapması ve damarların sürekli zorlanmasıyla meydana gelen rahatsızlık yüksek tansiyondur. Kan taşıyan damarlar en fazla kalp ile ilişkili olduğu için yüksek tansiyon zamanla kalp rahatsızlıkların da neden olabilir. Tabi tansiyonun yükselmesinin belirli bir sürekliliği olmak zorunda. Çeşitli nedenlerde ara sıra yükselen tansiyonlar gelip geçici olduğu için hipertansiyon olarak adlandırılmazlar.
Nesillerce taşınabilir özelliği olduğu için aile büyüklerinde olması, içindeki zararlı maddelerin zamanla damarları tıkaması nedeniyle sigara, organizmanın su dengesini bozması sebebiyle aşırı tuz tüketimi, çok hareketsiz yaşamak, kilolu olmak vücuda aşırı oksijen depolamak anlamına geldiğinden ve kan dolaşımını etkileyeceğinden dolayı obezite, kadınlarda menopoz-erkeklerde 40 yaş, potasyumun doğal yollardan az alınması, D vitamininin eksikliği, alkolün aşırı tüketilmesi, şeker hastalığı, kolesterol, böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklar ve stres hipertansiyon riskini arttıran etkenlerdir.
İnsanların çoğunda kendini belli etmeyen hipertansiyon, zaman zaman burnun kanaması, baş dönmesi, kulağın çınlaması, göğsün ağrıması, boynun ağrıması şeklinde belirti gösterebilir.
Dolaylı yollardan yükselen tansiyon ikincil hipertansiyon diye adlandırılır. Bu dolaylı yollar, uyarıcı nitelikteki ilaçların kullanılması, doğum kontrol hapları, çeşitli damar bozuklukları veya böbrek problemleri olabilir.
Yüksek Tansiyon İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
Periyodik olarak tansiyonunuzu ölçtürmenizde fayda vardır. Ancak günün belirli zamanlarında, örneğin beslenmeden sonra, tansiyonunuz normal olarak yükselmektedir veya yorgun olduğunuzda düşmektedir. Bu zamanların dışında tansiyon ölçtürmek daha doğru olacaktır. Böbrek, kalp veya şeker hastalıkları birebir tansiyon ile ilişkili olduğu için, tansiyon cihazınızla yaşamayı öğrenmelisiniz. Kendinize aktif bir yaşam tarzı oluşturun. Hantallıktan kurtulun ve yediklerinize dikkat edin. Fast food beslenme şeklinden uzak durun, yağlı ve aşırı tuzlu yemekler tüketmeyin. Özellikle Türk insanının klasik davranışı olan, bir şeyin tadına bakmadan tuz ekleme davranışından uzak durun.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Merhabalar sayfanız inanılmaz ilgi uyandırıcı, sağolun
Selam herkese siteniz valla dikkatimi çekti, tebrikler
Merhabalar paylaşımınız süper ötesi dikkatimi çekti, facebookta paylaştım
Selamın aleyküm paylaşımınız süper ötesi çok iyi, paylaşımların devamını bekliyorum
selam arkadaşlar paylaşımınız süper ötesi hayran bıraktı, face de paylaştım
Selamın aleyküm web siten ciddiyim mükemmel, face de paylaştım
Slm paylaşım ciddiyim mükemmel, sosyal medyada paylaştım
Merhabalar sayfan vallaha ilgi uyandırıcı, şukuladım
Selamın aleyküm paylaşımın vallaha billaha hoşuma gitti, twitter da paylaştım
Slm siteniz harbiden hoşuma gitti, sağolun