Neden İşitme Testi Yaptırmak Gerekir?
İşitme testi sesleri ne kadar işitebildiğinizi ölçmeyi sağlayan testtir. Bu testin alanında uzman bir odyometrist tarafından yapılması gerekmektedir. Bu testler sayesinde kulağınızdaki işitme kaybı ve söz konusu işitme kaybının derecesi belirlenebilir. Maxtone işitme merkezine gelerek ücretsiz işitme testinizi içiniz rahat bir şekilde yaptırabilirsiniz.
İşitme testi için ilk adımlar ve yöntemler nelerdir?
“Odyometri testi” olarak adlandırdığımız işitme testlerini ve türlerini dört başlık altında inceleyebilmemiz mümkün. Bu dört işitme testini size daha detaylı bir şekilde anlatalım.
- Saf Ses Odyometrisi
- Konuşma Odyometrisi
- Timpanometri
- Akustik Refleks Testleri
Saf Ses Odyometrisi:
Saf Ses Odyometri Testinde, her iki kulağınıza da farklı frekansta duyabildiği minimum ses şiddetinin tanımlanması amaçlanır. Bu işitme testi ses geçirmez bir kabinde gerçekleştirilen bu testte belirli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu noktalar arasında; eğer birey Tinnitus’u (Kulak Çınlaması) olduğunu belirtiyorsa bu durumu hemen işitme uzmanına bildirmelidir. Peki neden mi? Çünkü, kulak çınlaması olan bireylere özel tondaki sesler gönderilir. Ayrıca, teste giren kişi duyduğu en düşük seste dahi kendisine verilen butona basmalıdır.
Konuşma Odyometrisi:
Konuşma odyometrisinin asıl görevi bireyin kulak fonksiyonları hakkında bilgi verilmesi, kulaktaki durumun değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Testin sonucu kullanıcıya durumu hakkında önemli ve detaylı bilgileri gösterir. Bu test için belirlenen eşikler sırasıyla; konuşmayı alma eşiği, konuşmayı ayırt etme eşiği, rahat dinleme eşiği ve rahatsız edici düzeydir.
Timpanometri:
Bu testte orta kulağın basıncı ölçülür ve dış kulak yoluna hava basıncı uygulanır. Bu sayede orta kulak zarındaki hareketlilik ölçülerek kulak yapısının ve kulak fonksiyonları ölçülür ve bilgi alınır. Ölçümler kulağa prob yerleştirilerek yapılır. Bu test sadece yetişkinlere değil, bebeklere bile rahatlıkla kolay bir şekilde uygulanabilir.
Akustik Refleks Testleri:
İlk olarak “Akustik Refleks”in tanımı ile başlayalım. Akustik refleks, orta kulakta bulunan stapes kasının akustik uyaranlara karşı verdiği tepkinin kendisidir. Bu ve yapılan diğer testlerden elde edilen bilgiler ile bireyde işitme kaybına neden olan durum hakkında detaylı bilgi edinilmesini sağlar.
Peki işitme testleri ne kadar sürer?
Testine ve kişisine göre, süre yarım saati bulabilir. İşitme testinin sonuçları uzman odyometrist veya bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından incelenir ve değerlendirilir. Testin sonucuna göre işitme uzmanınız veya Kulak Burun Boğaz hekiminiz sizi işitme cihazına yönlendirir ve bu konuda tavsiyeler verir, bilgilendirir. Tedavi gerekten bir durum olduğu taktirde, tedaviye acilen başlanmalıdır. İşitme yolu için atılacak olan ilk adımlarda asla yalnız değilsiniz, işitme uzmanınız ya da hekiminiz size bu yolda eşlik edecektir. İşitme testi ücretleri merkezine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı işitme merkezlerinde bazı işitme testleri ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
İşitme testi nerelerde ve kimlerin eşliğinde yapılır?
İşitme testini hastanelerde, işitme merkezlerinde yaptırabilirsiniz. İşitme testinden güvenilir ve detaylı bilgi elde etmek, işitme kaybınızın durumu öğrenebilirsiniz. Bizim size önerimiz, bu testleri bir uzman eşliğinde ve denetiminde yaptırmanız. Çünkü işitme kaybı göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.
İşitme Kaybının dereceleri nelerdir?
İşitme kaybının seviyeleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
Normal işitme:
20 DBHL’ ye kadar düşük sesleri işitebilirsiniz.
Hafif işitme kaybı:
Bu derece işitme kaybında gürültülü ortamlarda meydana gelen konuşmaları veya sohbetleri anlamak, anlamlandırmakta ve konuşulanları takip etmekte zorlanırsınız.
Orta Derece işitme kaybı:
İşitme cihazı olmadan çevrenizde yapılan konuşmaları takip etmekte ve bu konuşmaları anlamakta zorlanırsınız.
İleri Düzey işitme kaybı:
Güçlü işitme cihazı takmanız gerekir. Bir diğer seçenek ise Koklear İmplant ameliyatı olmanızdır. Bu düzey işitme kaybında işitme cihazlarıyla anlamak çok zor olabilir
Çok ileri işitme kaybı:
Bu düzeyde işitme cihazı bir işe yaramamakla beraber, bu işitme kaybında konuşulanları anlamak ve bu konuşmalara karşı tepki vermek zordur. Ancak işaret dili/dudak okuma ya da Koklear Implant yollarına başvurmalısınız. Şunu bilmenizi isteriz ki, dudak okuma/işaret dili tam çözüm seçeneği değildir. Çünkü bir süre sonra dudak okuma veya işaret dili yetersiz kalmaya başlar. Kullanıcı daha fazlasını bekler yani çevresindeki sesleri duymayı ve duyduğu ses/seslere karşılık vermek ister. Bu yüzden devreye Koklear İmplant devreye girer. Koklear implant ile sesleri tekrar duymaya başlar ve kendinizi daha da özgüvenli hissedersiniz. Bunun için uzman bir Kulak Burun Boğaz hekimine danışabilir, bilgi alabilirsiniz.
İşitme testi yaptırmak isteyenler için https://bit.ly/MaxtoneGürültüTesti hazırladığımız test ile işitmeleri hakkında ön bilgi sahibi olabilirsiniz.Ya da size en yakın Maxtone şubelerini arayarak https://bit.ly/MaxtoneŞubeler ücretsiz işitme testi için randevu oluşturabilirsiniz.