Panik atak rahatsızlığı ani korku ve bu korkuların dalgalanmasıdır. Kalbinizin hızlı ritimde atması ve nefes almada zorluk çekme hissi yaşamaktır. Hatta bu hatalık sahibi olanlar öleceklerini bile düşünürler. Panik atak tedavi edilmediğinde ilerleyen zamanlarda panik atak bozukluğuna ve buna bağlı hastalıklara sebep olur. Bu rahstzlık tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hasta kişi e kadar çabuk yardım talebinde bulunursa tedavide başarı oranı o derece yüksektir. Uygulanacak tedavi ile azaltılabilir ve hatta ortadan kaldırılabilir. Yaşam kalitesinde artı sağlanabilir.
Normal korkuları panik ataklardan ayıran nedir?
Korkuya dayalı stres bir kişinin bilinmeyen bir şeyle karşılaşması veya kişiyi rahatsız edecek bir şey olduğunda yaşanan durumu ifade eder. Sinir sitemi bu durumda gerçek veya olası bir tehtide karşı tepki verir ve vücudu savaşmaya karşı hazır hale getirir. Panik durumu yoğun bir korku dalgası oluşturur. Panik atakları herhangi bir uyarı belirti vermeksizin kişide ortaya çıkmaya başlar. Hatta kişi rahatken ve uyku halindeyken bile gelebilir. Bazen panik atak kişide bir kez yaşanabilir. Ancak genel olarak bir çok kişide tekrar eden bir durumdur. Panik oluşturan durum çoğunlukla kişinin tehlikede olduğu ve kaçamayacağını düşündüğü durumda ortaya çıkar.
Panik ataklar sosyal fobi, depresyon veya panik bozukluk şeklinde de kişide ortaya çıkabilir. Ancak sebebi her ne olursa olsun panik ataklar tedavi edilebilir. Bu konuda etkili tedavi yöntemleri vardır.
Panik atak belirtileri Nelerdir?
Ataklar her yerde ve herhangi bir zamanda olabilir. Ancak çoğunlukla ekişi bonus veren siteler evinden uzaklaştığında vurur. Kişi alışverişini yaparken, evde otururken, araba sürerken yada dinlenirken belirtiler baş gösterebilir. Bu rahatsızlığın belirtileri aniden ortaya çıkar ve yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde zirveye çıkar. Atakların çoğu 20 30 dakika içerisinde sonlanır. Nadir durumlarda 1 saatten fazla sürdüğü görülmüştür. Bir panik atak tam olarak aşağıdaki belirtilerin bir kombinasyonunu oluşturur.
(Psikolojik Ataklar) Panik atak belirtileri ve semptomları
- Kalp çarpıntısı veya kalp atışları
- Titreme veya sallanma
- Göğüs ağrısı veya rahatsızlık
- Boğulma hissi
- Terlemek
- Mide bulantısı veya mide bulantısı
- Baş dönmesi, baygın hissetmek
- Ölmek, kontrolünü kaybetmek ya da delirmek korkusu
- Nefes darlığı veya hiperventilasyon
Bir çok birey fazlaca bir belirti kombinasyonu olmadan atak geçirir. Ömründe 1 yada 2 atak geçren kişilerin hemen endişeye kapılmasına gerek yoktur. Bunun yanında atak geçiren kişilerden bazılarının panik bozukluğu gelişmeye devam edebilir. Panik bozuklukta tekrarlanan panik ataklarla birlikte davranışta büyük değişiklikler veya atağın ilerleyeceği korkusu oluşur.
- Panik Atak Hastaları Ata sırasında öleceklerini zannedebilirler.
- Panik Atak Hastaları Ata sırasında öleceklerini zannedebilirler.
- Panik bozukluğun farkında olma
Panik bozukluğu çekiyorsanız:
- Belirli durumlara bağlı olmayan sık ve beklenmedik panik ataklar yaşarsınız
- Başka bir atak gelme korkusu yaşarsınız
- Ataklar nedeniyle farklı davranışlar gösterebilir aniden kaçma eğilimi gösterebilirsiniz.
Tek bir panik atak durumu birkaç dakika sürebilir. Ancak bu olay kişi üzerinde derin izler bırakabilir. Kişide panik bozukluk varsa bu olaylar davranışlarını da etkileyecektir. Ataklar sırasında oluşan ygun korku ve yaşanan olayın anısı, kendinize olan güveni azaltacak ve günlük hayatınızda ciddi aksamalara sebep olacaktır. Aşağıda panik bozukluk durumunda oluşacak belirtiler sıralanmıştır.
Anksiyete – ataklar arasında kişi kendini rahat hissetmez . endişeli ve gergin bir ruh haline bürünür. Bu endişe ve gerilimin ana nedeni ileride yeniden bir atak geçire korkusudur.
Fobik kaçınma – Böyle bir durumda kişi içinde bulunda ortamdan kaçınma gereği duyuyor. Kaçınma gereği bir önce yaşanılan panik atağa tekrar yakalanma koşullarında bulunmamaya inanılmasından kaynaklanır. Yine kaçınma durumuna girme sebeplerinden birisi kişinin atak geçirirse yardım gelemeyeceğini düşünmesindendir. Kaçınma durumunun aşırı olduğu durumlarda Fobik kaçınma agorafobiye dönüşür.
Agorafobili panik bozukluk
Agorafobide bozuklukta genel olarak halka açık olan yerlerde ve açık alanlarda korku hissi yaşanmaktadır. Kaçısın zor olduğu yada yardım alamayacağınız durumlarda panik atak yapmaktan korkabilirsiniz. Kişi zaman içerisinde korkuları yüzünden daha fazla durumdan kaçar hale gelmekte. Örneğin bir alışveriş merkezi yada spor salonu gibi yerlerden kaçma hissi oluşmaya başlamakta. Yine arabalar, uçaklar, metrolar ve diğer seyahat sekileri kişide korkuya sebep olmakta.
Panik ataklar ve panik bozukluklar için tedavi yöntemleri
Panik atak ve panik bozukluk tedavisi olabilen yan tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Kişi genellikle kendi kendine bu durumu aşabilir yada bir dizi terapi ile bu korkusuyla baş edebilir.
Bilişsel davranışçı terapi
Bilişsel davranışçı terapi yöntemi genel olarak panik atak, panik bozukluk ve agorafobi için oldukça faydalı bir tedavi şeklidir. Yöntem atakları sürdüren yada tetikleyen düşünce kalıpları ve davranışları üzerinde odaklanma şeklinde işler. Birey korkularına daha gerçekçi bakar. Atak sırasında birey gerçekten kotu bir şeyler olmayacağı kanısına varırsa bu durum kişi için daha az korkutucu olacaktır.
Panik ataklar ve panik bozukluklar için maruz kalma terapisi
Panik bozukluğu için maruz kalma terapisinde, kişiler kendileriyle panik durumunda nasıl başa çıkmaları gerektiğini öğrenirler. Hiperventilasyon isteyebilir, başınızı yan yana sallayabilir vveya nefesini tutmanız gerekebilir. Bu çeşit egzersizler panik semptomlarına benzer durumlara neden olacağından kişiye kendisile yüzleşme olanağı tanır.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Mrb web siten cidden dikkat çekici, şukuladım
Slm sayfanız vallaha ilgi uyandırıcı, twitter da paylaştım
Selam herkese sayfanız inanki dikkat çekici, paylaşımların devamını bekliyorum
Merhaba siteniz ciddiyim çok güzel, teraziye tıkladım
Selam web siten inan ki çok iyi, sosyal medyada paylaştım
selamun aleyküm web siten valla iyi, tebrikler
Selam herkese web sitesi harbiden ilgi uyandırıcı, twitter da paylaştım