Peptik Ülser Neden Olur; Ülserler, sindirim sistemi kanalının içerisinde bulunan tabakada yer yer aralıklarla bulunan çeşitli yarıklardır. İyileşme süresi fazla olduğundan dolayı diğer yaralardan farklılık gösterirler. Ülser çeşitlerinden en çok karşılaşılan olan peptik ülser özellikle on iki parmak bağırsağı ve midede ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik bir hastalık olarak kabul edilen bu durumun temel nedeni asidik salgıların bulunduğu yeri zaman içerisinde tahriş etmesi olarak özetlenebilir.
Ülserlerin on iki parmak bağırsağında görülme olasılığı hiç azımsanmayacak kadar fazladır, bu oran yaklaşık olarak %95′in üzerindedir. Mide veya on iki parmak bağırsağında ayrı ayrı görülebileceği gibi aynı esnada iki organda da ortaya çıkabilme durumu söz konusu olabilir. Nadiren ergenlik döneminden yeni çıkmış gençlerde görülen ülserin daha çok orta yaş ve üzerinde olan kişilerde görüldüğü bilinmektedir. Bu yaştan sonra oluşan ülser zaman içerisinde tamamen iyileşse bile tekrarlayabilme özelliğine her zaman sahiptir. Başlama sebebi henüz kesin olarak tahmin edilememekle birlikte, çok uzun süren bir rahatsızlık evresinden sonra iyileşir.
Peptik Ülser Nedenleri
Midenin iç bölümünde mukoza ismini verdiğimiz bir tabaka yer almaktadır. Mukozanın temel görevi vücut içerisinde asit ve pepsin enzimlerini üretmektir. Bu üretilen enzimler çok fazla olduğu zaman çevresel koruyucu etkenler bunun önüne geçemez ve her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu durumda da mide ve on iki bağırsağında zaman içerisinde yaralar oluşur. Oluşan bu yaralara ülser denmektedir ve ülser olan kişilerde mide asidi seviyesi oldukça fazla olabilmektedir.
Peptik ülser hastalığının ikinci bir sebebi olarak H.Pylori ismindeki bir bakterinin oluşturduğu enfeksiyon durumudur. Peptik ülser görülen kişilerin çoğunda hastalık bu durumundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Erken teşhis ve antibiyotikler ile doğru bir şekilde tedavi edilmediği sürece kişinin yaşamı boyunca kronik olarak karşısına çıkabilecek bir hastalıktır. Bakterilerin yapısında yer alan bir takım parçalayıcı özelliği bulunan enzimler zamanla midenin güvenlik sistemi olan bariyerini eritir. Bunun neticesinde mide de doku deformasyonu ortaya çıkabileceği için yaralar görülebilir.
Tüm bu nedenlerin dışında bütün kötülüklerin anası olarak kabul edebileceğimiz alkol ve sigara kullanımı, kan akımını engelleyebileceği için ülser oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Kan akımı yavaşladığı taktirde oluşan yaraların iyileşme süresi artacaktır. Bunun dışında hastalık zamanı kullandığımız aspirinler aşırı şekilde tüketildiği zaman mide mukozasında deformasyona neden olarak ülsere sebep olabilmektedir.
Ülser Nasıl Başar
Hastalığın en temel belirtileri mide bölgesinde oluşan ağrı ve yanma hissidir. Bunun dışında nadiren de olsa bu belirtilerin yanına kanama durumu da eklenebilir. Özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden sonra geçen 2 saatlik sürenin ardından ortaya çıkan mide ağrısı ülserin en belirgin özelliğidir. Bunların dışında altta sıralayacağımız bir takım durumlar yine gizli ve sinsi bir şekilde ilerleyen ülserin belirtisi olabilmektedir:
- Şiddetli mide bulantısı ve zaman zaman kusma
- Ani bir şekilde kilo kayıplarının yaşanması
- Yemekten sonra şişkinlik ve geğirme sorunu
- Oluşabilecek kanamalar (Müdahale edilmediği taktirde hayati risk barındırmaktadır.)
Peptik Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?
Peptik ülser hastalığının sebebinin büyük bir kısmının enfeksiyon neticesinde ortaya çıkmasının bilinmesinin ardından tedavi şekilleri büyük bir oranla belirlenmiştir. Uygulanacak olan tedavide vücutta yer alan bakterilerin tamamen yok edilmesi için antibiyotik kullanılması önemlidir. Bunun dışında mide asit salgısını dengelemek amacıyla çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Özellikle aşırı derecede salgılanan asit miktarını bu ilaçlar sayesinde %70 oranında azaltmak mümkündür.
Doktorun kontrolünün ardından uygulanabilecek bir başka tedavi yöntemi ise mide de salgılanan asit ve pepsin maddelerini vücuda yayan sinirlerin cerrahi operasyonla alınmasıdır.
Bu hastalıkta bilinmesi gereken en önemli noktalar; peptik ülserin kronik ve zamanla tekrarlayıcı özelliğe sahip olduğudur. Çoğu insanda herhangi bir hayati risk bulundurmamasına rağmen ortaya çıkardığı belirtiler nedeniyle kişinin günlük yaşantısını negatif yönde etkileyebilmektedir. Tedavi edilmeyen hastalıklarda vücudun kendiliğinden normale dönme süresi yaklaşık 10 sene sürmektedir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Mrb web siteniz süper ötesi dikkatimi çekti, saolun
Selamın aleyküm sayfa yeminle çok güzel, sosyal medyada paylaştım
Mrb sayfanız inan ki hoşuma gitti, saolun
selam arkadaşlar web siteniz cidden dikkatimi çekti, sosyal medyada paylaştım
selamun aleyküm bu web sitesi vallaha güzel, linkedinde paylaştım