22 yıl boyunca 8 bin kişinin üzerinde yapılan deney ve gözlemlerin sonuçları açıklandı. Buna göre, günde 67 gram veya daha fazla şeker tüketen erkeklerin yüzde 23’ünün beş yıl içinde depresyona girmesi olası. Günde 40 gram ve altında şeker tüketen erkeklerin depresyona girmesi ise daha düşük olasılıkta.
Bu kadar şeker, günde 6 tane tatlı çörek (donut) ya da orta boyutta 3 çikolata yiyerek elde edilen miktara eş değer olarak hesaplanıyor. 67 gram şeker miktarının abartılı olduğunu düşünenler olabilir. Ancak uzmanlar, bu kadar şekerin gün içinde alınan tatlı gıdaların yanı sıra karbonhidratlı yiyecekler, alkollü ve şekerli içecekler, meyveler ve sebzelerden de geldiğinin altını çiziyor. Yani “bir günde 67 gramı bulmak pek zor değil” diyorlar.
Araştırmacılar, şeker tüketiminin beyindeki bazı kimyasallarda dengesizlikleri tetiklediği konusunda sonuçlara ulaştılar. Uzmanlara göre, şeker kullanımında fazlalık özellikle erkeklerde depresyon ve kaygı gibi psikolojik olumsuzluklara neden olabiliyor. Beyindeki sinir hücrelerine yakıt olarak da değerlendirilen şeker, ruh halindeki iniş ve çıkışları tetikleyebiliyor.
Bu çalışmada şeker kullanımının insanlar üzerindeki psikolojik etkisi üzerinde yoğunlaşıldı. Erkeklerin şeker kullanma ve şekerli yeme alışkanlıkları, sosyo-ekonomik durumu, fiziksel aktivitesi, beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı veya fiziksel sağlığından bağımsız olarak değerlendirildi. Çalışmada kadınlar için aynı oranda bir bağlantı tespit edilemedi. Uzmanlar araştırmanın ilk sonuçları açıklasa da bu çalışmanın uzun yıllar sonra kesin bir bilimsel kanıtla sunulacağının altını çiziyor.
Şeker Ne İşe Yarar
Toplam günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 10’unu çeken beynimiz, şeker bağımlısıdır. Bu da demek oluyor ki beyin hücreleri, vücudumuzdaki diğer tüm hücreler için gereken enerjinin çok daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Bu enerji beyin birincil yakıt kaynağı olan glikozdan (kan şekeri) gelir. Yani şeker beynimiz için zehir değil ihtiyaçtır. Beyin şeker ihtiyacını kolay yoldan yani şekerler ile almanın yolunu arar ve sizi uyarır. Ama artık biliyoruz ki şeker genel olarak vücudumuza zararlı. Beynin ihtiyacı kadar şekeri sağlıklı besinler yoluyla almak bizi zinde ve uzun ömürlü kılar.
Mrb sayfanız inanılmaz güzel, sosyal medyada paylaştım
selamun aleyküm paylaşım harbiden hayran bıraktı, teşekkürler
selam arkadaşlar sayfanız inanki dikkat çekici, facebookta paylaştım