Şeker hastaları ne yemeli? sorusu aslında şeker hastalarının yaşam süresini uzatan, hastalığın semptomlarından koruyan ve şeker hastalarına kilo kontrolü sağlayan cevaplar içerir. Biz de bu yazımızda şeker hastaları ne yemeli ve nasıl beslenmeli, bu soruların cevaplarını arayacağız.
Diyabet Hastalarının Kan Şekeri Ne Olmalı?
Şeker hastalarının, kan şekeri seviyesini aç karnına 70-100 mg/dl seviyelerinde tutmaları, tok karnına ise 100-140 mg/dl seviyesinde tutmaları gerekir. Söz konusu seviyelerin altında veya üstünde olması, direkt olarak vücutta şeker hastalığının neden olduğu semptomların görülmesine yol açar.
Kan şekerinin söz konusu seviyelerde tutulabilmesi adına sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Doktor tavsiyesi ya da diyetisyen titizliğinde detaylardan oluşan ve tamamıyla sağlıklı besinler içeren bir beslenme programına uyulması gerekir. Böylelikle şeker hastaları, hayatlarını normal bireyler kadar sağlıklı sürdürüp, yaşamış oldukları sorunların önüne geçebilirler. “Şeker hastaları ne yemeli, nasıl beslenmeli?”
“Şeker hastaları ne yemeli?” sorusunun iki farklı cevabı var. Bu soruya verilebilecek ilk cevabımız “tüketilmesi gereken besinler” ve ikinci cevabımız da “tüketilmemesi gereken besinler” olacaktır. Yazımızın detayında diyabeti olan hastaların beslenmeleri ile ilgili detaylar vereceğiz.
Şeker hastalarının beslenme konusunda ilk dikkat etmeleri gereken detay, vücut kitle endeksini korumaktır. Fit bir vücuda sahip olmaya çalışmak ve aşırı kilolardan uzak durmaktır. Bu durum ise beslenme ile mümkün hale gelecektir. Şeker hastalarının günlük almaları gereken besin değerleri bulunur. Karbonhidrat, yağ ve protein dengeli şekilde vücuda depolanmalıdır. Doktorunuz bu konuda size gerekli besin değerlerini ve porsiyonlarını mutlaka belirtir. Her bireyin alması gereken protein, yağ ve karbonhidrat seviyesi farklı olabilir. Bu yüzden bireysel istekleri, dost tavsiyelerini unutun ve tamamen doktorunuzun önerilerine kulak verin.
Protein – Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenin
Şeker hastaları genel olarak protein ağırlıklı beslenmeye çalışırlar. Bu durum tamamıyla yanlıştır ve sadece proteine yüklenilmemesi gerekir. Şeker hastaları 3 ara öğün ve 3 ana öğün şeklinde beslenmelidir. Ara öğünlerde ise hafif beslenilmeli, protein ve karbonhidrat almaya özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde bu yüzden ayran ve taze meyve tüketimi tercih edilebilir.
Hayatınızın Öğünü: Su
Ana öğünlerde kan şekerinin ideal seviyede tutulması amaçlanmalıdır. Az yağlı yoğurt, tam buğdaylı ekmek ve çavdarlı ekmek, ana öğünlerde tercih edilebilir. Bunun yanı sıra beyaz pirinç yerine bulgur ve kepekli makarna gibi besinlere de yönelmek gerekir. Her öğünde salata tüketimine özen gösterilmelidir. Ayrıca günlük en az 2 litre su tüketimi, şeker hastalarının gün içerisinde mutlaka tüketmeleri gereken en önemli besin olarak bilinir.
Kişinin birden bire tatlı krizleriyle karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ise mutlaka yoğurtun içine tarçın takviyesi yapılarak, şeker krizinin doğal yollarla giderilmesi gerekir. Bu konunun da mutlaka doğru anlaşılması gerekir; herkesin şeker krizi tutmaz! Bunun için de bir başlık açmamız gerekir.
Şeker Krizi Belirtileri Nelerdir?
Şeker hastaları ne yemeli ya da ne yememeli gibi sorular kadar önemli bir diğer soru da şeker krizi belirtileri nelerdir, olmalıdır. Zira günlük yaşamda sürekli, “Şeker krizim tuttu, tatlı bir şeyler yemeliyim” gibi şikayetlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Öncelikle bu hassas bir konudur ve her canınız tatlı istediğinde şeker kriziniz tuttuğu anlamına gelmez. Fakat her canınız tatlı istediğinde, koşarak mutfağa, markete giderek tatlı bir şeyler almak ve yemek istiyorsanız ve yiyemeyince de aşırı sinirleniyorsanız, muhakkak bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve şekerinizi ölçtürerek test yaptırmalısınız. Ağzımıza pelesenk olmuş bir cümleden fazladır zira şeker krizi. Zira uykusuzluk, susuzluk hissi ve cinsel isteksizlik de şeker krizi belirtileridir.
Şeker Hastaları Ne Yememeli?
“Şeker hastaları ne yememeli?” sorusunun en önemli cevabı hastaların uzak durması gereken besinlerdir. Hastaların bu besinlerden uzak durmamaları durumunda, diyabetleri çok ciddi şekilde ilerler ve vücutlarına ciddi zararlar verir.
Beyazdan Uzak Durulmalı
Şeker hastalarının toplumumuzda en yaygın şekilde tüketilen besinlerden biri olan ekmekten kesinlikle uzak durmaları gerekir. Ekmeğin yanı sıra hazır olan tüm gıdalar şeker hastaları için büyük bir tehlike arz eder. Pasta, bisküvi, şeker, çikolata vb. ambalajlı her türlü ürün şeker hastalarının hayatını tehlikeye sokacaktır. Sosis, salam, sucuk, kuyruk yağı, iç yağı gibi şarküteri ürünlerinin de mutlaka tüketilmemesi gerekir.
Börek, simit, poğaça, açma gibi unlu mamuller de beyaz un içerdiği için tüketilmemelidir. Ayrıca içerisinde şeker olan her türlü içecekten de mutlaka kaçınılmalıdır.