Sırt Bakımı
Simetrik bir vücuttan bahsedildiğinde, akla önce göğüs, kalça ve bacaklar gelir. İnsanlar bu organlarının bakımını diledikleri gibi yapabilirler. Ama sıra sırtlarına gelince, ne kadar isteseler de, gerekli sırt bakımını yaptıklarını söyleyemezler.
Sırt, genellikle vücudun ihmal edilen bir kısmıdır. Güzel bir vücut için, egzersiz yapanların çoğunun aklında öncelikle karın, kalça, bacak ve göğüs var. Sağlık açısından olaya yaklaşacak olsanız, orada da sırt akla gelen ilk bölge değil. Galiba aynada rahatlıkla göremediğimiz için, çok da ilgilenmediğimiz bir parçamız, sırtımız. Olaya sağlık açısından bakacak olursak, sırt bölgesine biraz daha fazla zaman ayırmaya başlayabiliriz. Bunun için de ağırlık çalışması idealdir.
Sırtı çalıştırmak, sadece güzellik açısından değil, sağlık açısından da son derece faydalıdır. Böylece incinme riskini azaltmış ve duruşunuzu düzeltmiş olursunuz. Ayrıca düzenli egzersizle çalıştırılan bir sırt, tüm vücudu da destekler.
Şimdi bahsedeceğimiz egzersizleri, sekiz ilâ onbeş sayıdan üç set kadar yapmaya çalışınız. Eğer şu ana kadar, aerobik egzersizler ve ağırlık çalışmasından oluşan, karma bir çalışma yapmadıysanız, başlamanın tam sırasıdır. Haftanın üç günü, en az yirmişer dakikalık, aerobik egzersiz yapınız. Ayrıca yediklerinize de dikkat ediniz. Şeker tüketimini azaltırken, beslenme piramidindeki besin gruplarının hepsinden tüketmeye gayret ediniz. Su tüketiminizi de, bir kat artırınız.
1. Ters yöne esnetme: Bu hareket, tüm sırtınızı esnetir ve güçlendirir. Kol ve bacaklarınız dışa doğru açık ve gergin bir şekilde, yüz üstü yere uzanınız. Sanki göbek deliğinizle yer arasında alan yaratmak istiyor-muşçasına, karın kaslannızı omurganıza doğru çekiniz. Alnınızı yere değdirip, boynunuzu omurganızla bir hizada tutunuz. Sağ kolunuzla sol bacağınızı, yerden hafifçe kaldırıp karşıt yönlere doğru geriniz. İçinizden beşe kadar sayıp, pozisyonu koruyunuz. Daha sonra kol ve bacağınızı yavaşça yere bırakınız. Daha sonra, diğer kol ve bacağınızla tekrarlayınız.
2. Ters köprü hareketi: Bu hareket, sırtınızın alt kısmını güçlendirir. Yüzüstü yere uzanınız. Avuç içleriniz yere bakar durumda, omuzlarınızın yanında, bacaklannız gergin ve açık dursun. Sanki göbek deliğinizle yer arasında alan yaratmak istiyormuşça-sına, karın kaslarınızı omurganıza doğru çekiniz. Alnınızı yere değdirip, boynunuzu omurganızla bir hizada tutunuz. Ellerinizi kullanmadan, başınızı ve göğsünüzü yerden kaldırabil-diğiniz kadar, yükseğe kaldırınız. Avuç içleriniz de yerden birazcık kalkacaktır. Sırtınızın alt kısmında bir gerilme hissedene kadar, pozisyonu koruyunuz. Daha sonra yavaşça alçalınız.
Ağırlıkla çalışma: Bu hareket, sırtınızın üst kısmını güçlendirir. Bir bacağınız önde, diğeri geride olmak üzere, bacaklarınızı iyice açınız. Bir dam-bıl ya da konserveyi sağ elinize alıp, öne doğru eğiliniz. Destek için sol elinizi, sol üst bacağınızın üzerine koyunuz. Sağ kolunuzu aşağıya doğru esnetip, eliniz bel seviyesine gelinceye kadar, sağ kolunuzu büküp, daha sonra başlangıç pozisyonuna dönmek üzere, yavaşça alçalınız. Setleri bitirdikten sonra, sol kolunuza da aynı hareketi uygulayınız.