Skolyoz rahatsızlığı kısaca omurganın eğriliğidir. Hastalık “omurgada eğrilik” olarak adlandırılır. Hastalık omurganın herhangi bir kısmını etkileyebilir. En sık görülen yerler göğüs bölgesi ve arka bölümün olduğu yerlerdir.
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde oluşan şekil bozukluğunun sebepleri bilinmemekle beraber bazı durumlarda felç, kas distrofi vede spina bifida skolyoz gelişmesi görülür. Çocukluğunda skolyoz geçirenlerin büyük kısmı büyüyünce kendiliğinden düzelir. Tedavi gerekmez. Bazı vakalarda ise eğriliğin durumuna göre ve çocuğun yasına göre fizik tedavi önerilebilir. Skolyozu olan hastaların çok azına ameliyat gerekebilir. Skolyozun gerçeklesen komplikasyonu arasında kronik ağrılar, solunum yetmezliği ve egzersiz kapasitesinde meydana gelen azalmalar yer alır. Sıradaki yazımızda siz değerli ziyaretçilerimize ;
Skolyozun neden oluştuğu
Skolyozun Tedavisi
Teşhis aşamasını
Belirtilerini Anlatmaya çalışacağız.
Skolyoz hakkında hızlı bilgiler
Aşağıdaki metinde bu hastalıkla ilgili birtakım temel hususlar anlatılmıştır. Makalemizin ilerleyen bölümlerinde daha ayrıntılı anlatıma gideceğiz.
- Skolyozun nedeni tam olarak bilinememektedir.
- Hastaların az bir kısmı ameliyat gerektirir.
- Hastalık kadınlarda erkeklerden daha çok görülür.
- Bebeklerde skolyoz belirtileri göğüsün bir tarafında çıkıntı seklinde görülür.
Adölesanlarda skolyoz belirtileri nelerdir
Adolesan idiyopatik skolyoz türler içerisinde en yaygın şeklidir. Bu tür en az 10 yasında olan çocukları etkilemektedir. İdiopatik demek belirli bir sebep olmadığı anlamına gelir. Adolesan idiyopatik skolyoz belirtileri ise şunlardır;
- Adolesan türünde baş kışı merkezden hafifçe uzaktadır.
- Ayrıca göğüs kafesi simetrik değildir. Kaburgalar birbirine göre farklı yüksekliklerde oluşabilir.
- Kişinin kalçalarından biri diğerine göre daha belirgindir.
- Omuzlardan biri diğerine göre daha yüksek olur
- Bacak uzunlukları eşit görünmeyebilir.
Bebeklerde görülen skolyoz belirtileri nelerdir?
Bebeklerde skolyoz belirtileri şunları içerir,
- Göğüs kısmının bir tarafında çıkıntı
- Bebek bir tarafa doğru uzanmak ister. Bu uzanma kavisli olabilir.
- İleri derecede vakalarda kalp ve akciğer düzgün çalışmayabilir ve bebekte nefes darlığı ve göğüs ağrısı olabilir.
Skolyoz türlerinin bazılarında sırtta ağrı görülür. Ancak çoğu kişide ağrı derecesi aşırı değildir. Skolyoz tedavi edilmez ise kalp ve akciğer fonksiyonlarında bozulmalar görülür. Bu durum yaşamın ilerleyen bölümlerinde ortaya çıkabilir.
Skolyoz da risk faktörleri nelerdir ?
Sinsi ve sinir bozucu bir rahatsızlık olan bu hastalıkta risk faktörleri şunlardır.
Skolyoz için risk faktörleri şunları içerir:
Yaş riski : Skolyozun ilk belirtileri ergenlik döneminde oluşan büyüme döneminde ortaya çıkar.
Cinsiyet: bu hastalıkta kadınların riski erkeklere göre daha yüksektir.
Genetik : Skolyoz teşisi konulan hastaların, olmayanlara göre yakın akrabalarında bu hastalığın çıkma riski daha yüksektir.
Skolyoz tedavi yöntemleri
Çocuklarda görülen hastalık türünde genellikle hafif bir eğrilik söz konusudur. Bu çeşit rahatsızlığı olanlar tedaviye ihtiyaç duymazlar. Doktor omurganın eğriliğni ve sistematik olarak omurganın röntgenini izlemek için 4 ile 6 ay ayda bir düzenli takip isteyecektir. Tedavi seçeneğine karar verirken aşağıda sıralayacağımız seçenekler doktor tarafından dikkate alınacaktır.
Cinsiyet : Bayanlardaki skolyoz genel olarak erkeklere göre daha yavaş ilerler.
Eğrinin şiddet derecesi : eğri ne kadar büyümüş ise hastanın durumu zamanla o kadar kötüleşebilir. “İki eğri” olarak bilinen ve S biçiminde olan eğriler, zamanla çok daha kötü olabilir. C şeklindeki eğrilerin daha kötü olması ihtimali daha düşüktür.
Eğri konumu : Eğri omurganın orta taraflarında yer almaktaysa alttaki yada üstteki eğriler ile karşılaştırılırsa daha kötüye seyir edebilme ihtimali yüksektir.
Kemik olgunluğu : Hastanın kemik büyüme olayı durmuş durumda ise durumun daha kötüye gitme ihtimali düşüktür. Eğriliğin ilerlemesi kemiklerin halen daha büyümekte olduğu zamanlarda görülmesi daha olasıdır.
Pantolon askısı
Hastada ılımlı bir skolyoz görülmekte ve kemik büyümesi devam etmekteyse doktor tarafından bu yöntem önerilebilir. Bu durum başka eğriliklerin önüne geçecektir.
Skolyozda cerrahi yöntem (spinal füzyon)
Skolyoz şiddetli seyir eden vakalarda zaman içerisinde daha çok ilerleyebilir. Bu türden vakalarda doktor tarafından spinal füzyon önerilebilir. Apılacak ameliyat omurganın eğrisini düşürecektir ve durumun daha kötüye gitmesine mani olacaktr.
Skolyoz cerrahisi(spinal füzyon) aşağıdakileri durumları içermektedir;
Kemik greftleri : İki yada daha fazla sayda omurga kemiği yeni kemik greftlerile bağlanır. Bazı durumlarda metal çubuklar, vidalar, kancalar yada teller omurganın bir kısmında düz tutma işlemini yerine getirir ve kemik iyileşmesinde kullanılır.
Yoğun bakım : Skolyoz cerrahi operasyon yaklaşık olarak 4 ile 8 saat arası sürer. Ameliyat sonrası çocuk ağrı kesiciler ile yoğun bakım ünitesine doktorların vereceği karar ile alınabilir. Bir çok durumda aksi bir durum gelişmedikçe çocuk yoğun bakımdan 24 saat sonrasında ayrılır. Hastanede kalma süresi duruma göre 1 hafta ile 10 gün arasında sürebilir. Bu süreye karar verecek olan çocuğun durumuyla ilgilenen doktordur.
İyileşme süreci : Çocuklar genel olarak operasyon sonrası 4 ile 6 arasında okullarına geri dönebilmektedirler. Ameliyattan yaklaşık 1 yıl sonrasında spor yapmaya başlayabilirler. Bazen omurgayı desteklemek adına sırt desteği gerekebilir.
Hastaya bazı durumlarda çubuklar ile destek sağlanabilir. Çubukların uzatılabilmesi için hasta kişinin 6 ayda bir hastaneye gitmesi gerekir. Bu tedavi ayakta yapılır. Omurga yeterince büyüdükten sonra hastaya takılan çubuklar ameliyat ile hastadan çıkartılır.
Skolyoz neden olur (Skolyoz Görüntüleme)
Skolyoza yakalanan hemen hemen herkesin aklına takılan ilk sorulardan birisi bu hastalığa nasıl yakalandığı yani skolyoz neden olur sorusuna verilecek cevaptır. Skolyoz bazen nöromüsküler durumlardan oluşabilmekledir. Aşağıda skolyoz neden olur sorusuna birtakım cevaplar bulabilirsiniz.
Nöromüsküler koşullar : Bu koşullar sinirleri ve kasları etkiler. Sonuç olarak serebral felci, çocuk felci ve distrofisi oluşabilir.
Doğumsal skolyoz : Nadir olarak karşılaşılan bu türde anne karnındaki fetüs anormal sekilde geliştiğinde görülür.
Spesifik genler : Skolyoz oluşumnda en az 1 genin rol aldığı günümüz araştırmalarında düşünülmektedir.
Bacak uzunluğu : Bacaklardan bir tanesi diğerine göre uzun ise skolyoz görülebilir.
Skolyoz teşhisi Nasıl yapılır ?
Doktor tarafından hasta kişi üzerinde kaburga, omurga, kalça ve omuzlar üzerinefiziki olarak muayene yapılır. Eğim derecesi ölçen bir alet yardımıyla skolyoz varsa dercesi ölçülür. Hasta çocuk ise ve gerekirse doktor tarafından ortopedik omurga uzmanına yada pediatrik ortopedi uzmanına sevk edilebilir.
Skolyoz teşhisi tipik olarak şunları içerir:
X ışınları : Ortopedik cerrah yada çocuk doktoru Hastadaki skolyozu değerlendirmek içinröntgen isteyebilir. Böylece eğirinin yönünü, yerini ve açısını tespit edecektir.
Görüntü taramaları : Röntgen dışında hastadaki sırt ağrılarının başka bir rahatsızlıktan kaynaklanma ihtimaline karşı MR veya Ct taraması yapılabilir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Selam web sitesi gerçekten hayran bıraktı, şukuladım
Mrb bu web sitesi valla iyi, saolun
Slm bu web sitesi ciddiyim çok güzel, linkedinde paylaştım
merhaba arkadaşlar web sitesi inan ki dikkatimi çekti, tebrikler
selam arkadaşlar paylaşım inan ki çok hoşuma gitti, sosyal medyada paylaştım