Protein, hücrelerin büyümesini ve gelişmesini sağladığından sağlıklı bir beslenme için mutlaka alınması gereken bir besindir. Sağlıklı beslenme için vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramı kadar protein alınmalıdır. Bu miktarın karşılığı hareketsiz bir erkek için günde ortalama 56 gram; hareketsiz bir kadın için günde ortalama 46 gram proteindir.
Vejetaryenler için protein kaynakları
Vejetaryenler için protein kaynakları nelerdir, vejetaryen yemekleri hangileri? İşte vejetaryenler için en iyi 10 protein kaynağı.
Kinoa
Diyet programlarının vazgeçilmezi haline gelen kinoa, esansiyel aminoasitlerden zengin; demir, magnezyum ve lif dolu olduğundan vejetaryenlerin kurtarıcısı. Birleşmiş Milletler, 2013 yılını kinoanın yüksek besin değeri ve dünya çapında gıda güvenliğine katkıda bulunma potansiyeli nedeniyle “uluslararası kinoa yılı” ilan etmiştir.
Karabuğday
Gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarına önerilen karabuğday, protein bakımından oldukça zengin olduğundan ve kan şekerini düzenlediği ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü yönünde kanıtlar elde edildiğinden vejetaryenler için de vazgeçilmez bir besin.
Antep Fıstığı
Antep fıstığı; yüksek protein içeriği, bulundurduğu doymamış yağlar, içerdiği lif ve vitaminlerle vejetaryenler için harika bir atıştırmalıktır.
Soya Sütü
İnek sütü protein alerjisi olanların ve vejetaryen olanların tercih ettiği soya sütü, A, D ,E vitaminleri ve riboflavinden zengin bir besin kaynağıdır.
Humus
Çekilmiş nohut, zeytinyağı, sarımsak ve tahinden yapılan humus, yüksek miktarda protein içeriğiyle vejetaryenlerin olmazsa olmazı arasında yer alıyor. 100 gramında 8 gram protein bulunan humus, etin yerini alıyor.
Bezelye
En çok küçük küresel tohum veya bakla meyvesi Pisum sativum’un tohum kabuğu olan bezelye, yüksek kalitede ve faydalı aminoasitleri içermesiyle vejetaryen ve vegan beslenenler için harika bir besin.
Brokoli
Bir porsiyon 4 gram protein ve 5 gram lif sunduğu gibi antioksidan, vitamin ve mineral bakımından da zengin. Dolayısıyla brokoli vejetaryenlerin sofrasından eksik olmaması gereken bir besin.
Kenevir Tohumu
Anadolu’da ‘çedene’ adıyla da bilinen kenevir; protein, demir, magnezyum ve çinko deposu. Günde 3 yemek kaşığı kenevir tohumu, protein ihtiyacının üçte birini karşıladığından vegan ve vejetaryen beslenenler için idealdir.
Mercimek
En önemli vejetaryen protein kaynakları arasında bulunan mercimek, hızlı pişmesi, demir ve lif açısından zengin olması sayesinde de en sık tüketilen besinlerden biri.
Kuru Yemişler
Başta ceviz olmak üzere fındık ve badem, omega-3 kaynakları olarak balık yerine tercih edilebilen çiğ kuruyemişler, vejetaryenler için vazgeçilmezdir.