Yeni Doğan Bebeğin İdrarı Nasıl Olmalıdır sorusuna cevap arıyorsanız, bu yazımızı kesinlikle okumanızı tavsiye ediyoruz. Yeni doğanlarda idrar sorunları sıkça yaşanmaktadır. Bunun başında; böbrek reflüsünden kaynaklanan idrar yapmama sorunları gibi durumlar baş gösterebilir. Bununla birlikte az idrar yapma durumları da oluşabilmektedir. Bu sorunların oluşması aslında bebeğinizin tam olarak olgunlaşmadığını gösterir.
Bebeklerin İdrarı Nasıl Olmalı
Özellikle ilk altı ayda bebeğinizin günde 7-8 (yedi veya sekiz) kez idrar yapması normaldir. Sağlıklı gelişim gösteren bir bebeğin idrarı kokusuz ve su gibi berrak yani açık renkte olmalıdır. Bazen yeni doğmuş bebeklerde idrar koyu renkte ( çay renginde ) görülebilmektedir. Bunun nedeni karaciğer yada safra kesesinde oluşan rahatsızlıklardan meydana gelir. Bu durumla karşılaştığınız anda hemen doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini size bildirmek isteriz.
Bebeklerde İdrar Yapamama Sorunu
Yeni doğmuş bir bebeğin idrar yapmama sorunu varsa böbrekte reflü olduğunun bir işareti olabilir. Aynı zamanda bu durum böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir. Bebeklerde yüzde 1 yada 2 oranında böbrek reflüsü görülmektedir. Bunla birlikte böbrek iltihabı olan bebeklerde bu oran yüzde 25 – 40 civarında gözlenmektedir. Doğumdan önce tespit edilen böbrek şişkinliklerinde yüzde 17 – 35 oranına böbrek reflüsü yaşanmaktadır. Bunun dışında kardeşinde varsa bebekte bu oran yüzde 30 bulur.
Anne babada bu rahatsızlık varsa çocukta yüzde 70 oranında bu ciddi hastalık oluşmaktadır. Tedavi edilmediği durumlarda çocukta yüksek tansiyonla beraber idrar yapmama durumlarına neden olabilir. Bunun dışında günde 5-6 kez idrar yapmıyorsa annenin sütü yeterli gelmiyor da olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı da idrar yapmama sorunları ortaya çıkabilmektedir. Ama bebekte idrara yapmama durumlarının en ciddi göstergesi böbrekte reflü görülmesidir.
Böbrek Reflüsü
Bebeklerde en fazla görülen ürolojik bir durumdur. Böbrek reflüsü idrar kesesinde toplanan idrarın tersine yani böbreklere akmasıyla oluşmaktadır. Bu durum böbreklerde yüksek basınca neden olur. Kirli idrarla temas etmesi sonucunda böbrek hasarına yol açar. Bu asar genetik bozukluğuna ve anatomik darlığın idrar kesesine yüksek basın uygulamasıyla ciddi idrar kaçağı oluşmasına yol açabilir. Bu gibi hastalıkların ciddiye alınması çok önemlidir. Bu tür olaylarla karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Böbrek Reflü Tedavisi
En fazla kullanılan yöntem işeme ( sistoüretgrafisi ) yapılmasıdır. İdrar kesesinin ilk radyoopak bir sıvıyla doldurulur ve röntgen ışı ile kaçak belirlenir. Fakat bebeklerin röntgen ışığına maruz kalmaması için radyonüklit sistografi yapılır. Daha sonra kamera ile böbrekteki kaçak tespit edilir. Bu yöntemle sınırlı bir bilgi edinme sağlanır. Böbrekteki hasarın tam tespiti için DMSA böbrek sintigrafisi kullanılır. Tespit edilen böbrekteki rüflü onarılması ve iyileştirilmesi sağlanır.
İdrar Yapmama Nedenleri
- Aşırı kanamalar olduğunda
- Kalp yetmezliği
- Yanıklar
- Dehidratasyon
- Şok
- Şiddetli enfeksiyonlar
- Bebekte pıhtı tıkanıklığının olması
- Kronik böbrek yetmezliği ve böbrekte taş gibi sorunlar yaşandığı zaman idrar sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Bebeklerde İdrar Nasıl Olmalı
* Bu sorunların içerisinde en sık yaşanılan olay bebeğin böbreğinde taş bulunmasıdır. Bu taşlar idrar yolunu tıkayarak bebeğin çiş yapmasına engel olurlar. Bununla beraber bebeğe sancı verir ve süreli ağlamasına yol açabilir.
* Bir diğer yaşanılan sorun ise kronik böbrek yetmezliğidir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Ayrıca doğumdan bir sonraki ilk gün yeterince anne sütüyle beslenemeyen bebeklerde idrar yapmama yada az idrara yapması görülmektedir. Bunun sebebi de bazen bebeklerin emme refleksleri henüz tam gelişmediğinden ememezler. Bazen ise anne sütünün yeterli olmamasından dolayı sıvı alamaz ve az idrar yapma sonuçları ortaya çıkabilir.
Az İdrar Yapma Belirtileri
- Kilo kaybı,
- Karın ağrısı,
- Halsizlik.
Bebeğin alt bölgesinde alerjik sorunların oluşması da az idrar yapma belirtileridir.
İdrar Yolu Hastalıkları:
Bebeklerde idrar yolu hastalıkları sistit, akur piyelonefrit ve kronik olmak üzere 3 aşamada yaşanmaktadır. Bu hastalıkların seyrek yaşanması durumunda çocuklarda mesane hastalıklarından bir tanesidir.
Sistik: Bu rahatsızlık bebeklerde idrara yapma zorluğu çeken ve karında ağrı oluşmasına yol açan bazı çocuklarda kanama olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hemen doktorunuzu aramanız önerilmektedir.
Piyelonefrit: Genellikle bu rahatsızlık reflüden kaynaklanır. Böbrekte oluşan yüksek ateş, kusma ve karın ağrısı gibi durumlar yaşanmasına neden olur. Akut ve kronik şekli olan bu tür hastalıkların tedavisi hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayın! Sağlık Kitabı Facebook
Slm web siteniz harbiden çok iyi, facebookta paylaştım
Mrb siteniz süper ötesi çok güzel, twitter da paylaştım
merhaba arkadaşlar web siteniz gerçekten ilgi uyandırıcı, twitter da paylaştım
Selam herkese siten yeminle çok hoşuma gitti, şukuladım
selam arkadaşlar siteniz inan ki hayran bıraktı, saolun